Ga naar de inhoud

Oproep tot demonstraties tegen Europees asielbeleid nu

Alter Summit (een Europees verband van linkse EU-kritische groepen, vert.) roept haar leden op om aan demonstraties en bijeenkomsten deel te nemen, of die zelf te organiseren, die zich verzetten tegen het verdrag tussen de EU en Turkije over de “beheersing” van de “vluchtelingencrisis”. Demonstraties zijn al gepland voor 16 maart, de vooravond van de EU-top in Brussel. Vakbonden, oa. in Spanje, roepen op te acties tegen het snel verslechterende EU-beleid.

2 min leestijd

(Vertaling globalinfo.nl van oproep Altersummit) Foto: poging vluchtelingen om in Fort Europa te komen op 14 maart 2016)

Deze onheilspellende overeenkomst bevestigt de terugdrijving van mensen die de vluchtelingenstatus proberen te verkrijgen, in ruil voor geld en andere “gunsten”. Deze overeenkomst is illegaal, onwaardig en gevaarlijk.

Naast het gebrek aan respect voor de internationale wetten, is deze overeenkomst een stap in de richting van de ontmenselijkte visie op vluchtelingen, migranten of “illegalen” bij migratiebeleid dat overal in Europa racisme en xenofobie bevordert.

Daarnaast is het een overeenkomst met een land waar fundamentele rechten zoals vrijheid van meningsuiting elke dag moeilijker te behalen zijn. Een land dat niet aarzelt om militair geweld in te zetten tegen zijn eigen bevolking. Het feit dat de EU bereid is om een overeenkomst te sluiten met Turkije, toont aan hoe weinig Europa geeft om eerbiediging van mensenrechten bij het bepalen van haar beleid.

Europa moet veranderen; de EU en het beleid van de lidstaten ook!

Tegenover een jeugd die geheel zonder perspectief op werk zit, de nieuw komende migranten en de miljoenen werklozen en precaire mensen, moet Europa de miljarden Euro’s die anders verspild worden aan hekken, oorlogen en banken, investeren in goede banen, huisvesting, gezondheid of transport, waar iedereen wat aan heeft, en het klimaat en milieu.

Tegenover deze historische uitdagingen, als de regeringen hun werk niet doen, dan zullen burgers, bewegingen en collectieven dat doen, en dat laten ze elke dag zien met hun strijd.

Teken de petitie die intellectuelen hebben opgesteld

Zie ook de verklaring van de Europese Vakbondskoepel ETUC

Oproep voor demonstraties vakbond CCOO Spanje

Spaanse artikel over gezamenlijke acties vakbonden