Ga naar de inhoud

Oproep gezondheidswerkers in Frankrijk: Maskers Af!

Maskers af! “Aan alle mensen die niet tegen dit rampzalige crisismanagement kunnen.” “Maskers af/Weg met de maskers!” is een oproep van gezondheidswerkers om de basis te leggen van een populaire beweging nu, zonder te wachten op een illusoire “after-crisis”. Een van de prioritaire doelstellingen is dat de financiële steun die met overheidsgeld wordt verleend in de eerste plaats naar de openbare diensten moet gaan. Met verschillende onafhankelijke media geven we deze oproep en hun handelswijze door.

4 min leestijd

(Door Bastamag, Collectif vertaling globalinfo.nl die van donateurs houdt)

Noot van de vertaler: Les masques = maskers, maar ook: mondkapjes. Ook is Bas les Masques een veelbekeken tv-programma. De titel wordt nu door opstandig verzorgend personeel gekaapt voor hun campagne.

Wij zijn zorgverleners en zorgprofessionals (m/v) met verschillende achtergronden. Stomverbaasd en woedend besluiten we op te staan en luid en duidelijk te roepen “Maskers af!”We zeggen stop met de leugens, de hypocrisie en het cynisme van de regering!

We doen een beroep op al onze professionele collega’s in de gezondheidszorg en de medisch-sociale sector die met de knoop in de maag gaan werken.

Een oproep aan de “essentiële werker*s”, degenen die “het vuile werk doen”, die worden blootgesteld om de machine aan de gang te houden. (* “premier.e.s de corvée”: degenen die zorg leveren aan besmette patienten, en dus zelf groot gevaar lopen zelf besmet te raken)

Een oproep aan al diegenen die genoeg hebben van dit rampzalige crisismanagement, met wat ze al jaren moeten doorstaan in een rampzalig economisch, politiek en sociaal systeem.

Laten we nu samenkomen om een basisbeweging op te bouwen. Overal moeten we ons organiseren zonder te wachten op een illusoire “post-crisis”. Zonder dit zijn de vooruitzichten somber.

{youtube}KH4lhDYYMR8{/youtube}

De schuldenlast van de staten van dit moment zal dienen als rechtvaardiging voor het bezuinigingsbeleid van morgen. Hetzelfde beleid dat onze openbare diensten en onze gezondheids-, onderwijs- en rechtsstelsels al heeft verpletterd. Onder het voorwendsel van een noodsituatie op het gebied van de gezondheid zullen er maatregelen worden genomen ten behoeve van algemeen controle, in naam van de veiligheid, waarbij de hoofden van de mensen mens zullen worden doordrenkt van angst, terugtrekking en stigmatisering.

Laten we daarom vanaf vandaag samen werken aan het opbouwen van een gelukkiger vervolg. De toekomst zal zijn wat wij ervan gaan maken! We willen dat de “wereld hierna” rechtvaardig is, gericht op het belang van de grote meerderheid en niet op het behalen van winst ten voordele van enkelen.

In het licht van de huidige crisis zijn onze prioritaire doelstellingen duidelijk:

  • Wij eisen dat er met spoed middelen worden ingezet om een einde te maken aan het tekort aan beschermingsmiddelen.
  • Wij eisen dringende maatregelen voor een waardig leven voor de meest kwetsbaren.
  • Wij eisen dat de financiële steun die met overheidsgeld wordt verleend in de eerste plaats naar onze openbare diensten gaat en dat alle beroepswerkers die essentieel zijn voor onze samenleving, eindelijk tegen hun reële waarde worden beloond.
  • We willen een einde maken aan dit systeem dat levens verplettert in naam van de winst, en samen bouwen aan een eerlijker, rechtvaardiger samenleving, een wereld waarin zorg en solidariteit eindelijk het fundament zullen zijn.

De acties die wij voorstellen zijn voorlopig heel eenvoudig:

  • Aan alle gezondheids-, medische en sociale professionals die zich in deze oproep herkennen: sluit u bij ons aan, deel uw getuigenissen.
  • Aan alle “essentiële” arbeiders, aan de “vuile werkers*” die de machine draaiende houdt: doe ook met ons mee, deel uw getuigenissen, laten we een brede beweging opbouwen die de grenzen van onze sectoren te buiten gaat.
  • Aan iedereen: laten we elke dinsdag een dag van mobilisatie uit onze ramen maken voor de verdediging van een rechtvaardiger gezondheidszorgsysteem, en de komst van een egalitaire “wereld hierna” (lawaai met potten en pannen, spandoeken, enz.). En laten we doorgaan met het aanspannen van rechtszaken (plaintecovid.fr).
  • Laten we uit het isolement treden en elkaar weer ontmoeten (in eerste instantie op sociale netwerken). Laten we onze getuigenissen, onze ideeën, onze acties delen. Laten we ons organiseren om een grote basisbeweging op te bouwen!

“De maskers af! “is niet verbonden aan een partij, een vakbond, een bestaande organisatie. Het is geen vast en afgebakend collectief, maar een meervoudig initiatief dat voor iedereen toegankelijk is. Aarzel niet om initiatief te helpen verspreiden!

Om je aan te sluiten bij het initiatief “Bas les masques!”:

Website: www.baslesmasques.co
Facebook: https://www.facebook.com/BaslesMasques2020
Telegram: https://t.me/joinchat/I-4Qt07Bg3MzJZB0qG3_Bg
Twitter: https://twitter.com/BMasques
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCUsUjdVzFBsXE2YTbMFOOTQ
Instagram: @mbasles https://www.instagram.com/mbasles/?hl=en
Diaspora: baslesmasques@framasphere.org
Mastodon: baslesmasques@framapiaf.org

Email:: baslesmasques2020@riseup.net

Om de oproep te ondertekenen is dit de plek voor individuele personen

en dit voor organisaties:

Deze oproep is door honderden werkers in de gezondheidszorg gelanceerd. De eerste ondertekenaars staan hier onderaan.