Ga naar de inhoud

Oproep: EU moet vrijhandelsbesprekingen met Peru staken.

De EU voert op dit moment -letterlijk- vrijhandelsbesprkingen met Peru en Colombia waarin precies dezelfde toegang tot het Amazonegebied geeist wordt waar de lokale bevolking zich tegen verzet en wat tot het bloedbad van 6 juni heeft geleid. Daarom zou de EU de omstreden onderhandelingen moeten stopzetten. Om dat te eisen is een petitie gelanceerd die nog tot 18.00 uur vanavond door organisaties ondertekend kan worden.

2 min leestijd
Placeholder image

De gebeurtenissen houden direct verband met (vrij)handelsafspraken die de Peruaanse regering afsluit met het buitenland. De inheemse bevolking was de geweldloze protestacties en wegblokkades twee maanden geleden gestart om zich te verzetten tegen wetswijzigingen die de regering door probeert te voeren om te voldoen aan de vereisten van een onlangs met de VS afgesloten vrijhandelsakkoord. Dat akkoord maakt het voor buitenlandse multinationals makkelijker om toegang te krijgen tot de grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen in het omstreden gebied.

De EU voert momenteel ook onderhandelingen met Peru over een vrijhandelsakkoord met precies dezelfde voorwaarden. De onderhandelingen worden van 15-19 juni gevoerd in Bogota, in het kader van de ‘associatieverdragen’ die de EU met de landen in de Andesregio probeert af te sluiten. Met Colombia  worden tegelijkertijd en vergelijkbare onderhandelingen gevoerd, met precies dezelfde gevolgen. Ook daarmee zou de EU moeten stoppen, wordt in de petitie geeist.

Vanwege de gevolgen die de handelsafspraken hebben, en het verzet dat die aantoonbaar oproepen onder de bevolking, wordt de EU nu opgeroepen om de onderhandelingen met onmiddellijke ingang te staken.

De Engelstalige tekst van de oproep kan hier gevonden worden .

Organisaties die de oproep willen ondertekenen (geen individuen), kunnen dat nog tot 18.00 uur vanavond (16 juni) doen. Daarna gaat de petitie met ondertekenaars naar EU en media.

—————–

Meer (Nederlandstalig) nieuws over de situatie in Peru kan onder andere hier gevonden worden
www.noticias.nl/
Internationaal: www.tni.org/
Spaans: peru.indymedia.org/
De onderhandelingen van de EU worden gevoerd in het kader van de ‘Global Europe’ strategie.
Meer informatie daarover: www.voorwie.eu