Ga naar de inhoud

Oproep actie wegens doden Ceuta en Melilla

Ter herdenking van de doden van Ceuta en Melilla: Stop moord en vervolgingen aan de grenzen van Fort Europa! Vrije migratie overal!
Decentrale acties bij Spaanse en Marokkaanse instituties, ook bij vliegvelden met vluchten naar Marokko

24 tot en met 28 februari

4 min leestijd

Vertaling (door globalinfo.nl) van de Frans- en Duitstalige oproep (bron: noborder.nl)

 

Oproep van het netwerk Afrique Europe Interact ter herdenking van de doden van Ceuta en Melilla: Stop met moord en vervolging aan de poorten van Fort Europa! Vrije migratie overal!

 

Decentrale acties bij Spaanse en Marokkaanse instellingen, ook bij vliegvelden met vluchten naar Marokko, overal in Europa tussen 24 tot 28 februari.

 

Op 6 Februari 2014 probeerden 400 migranten in een collectieve actie, de zwaar beveiligde grens van de Spaanse enclave Ceuta vanuit zee te overwinnen (het betreft een van de twee directe buitengrenzen van de EU op Afrikaanse bodem). De Spaanse Guarda Civil beantwoordde deze poging om het grondgebied van de EU te bereiken door op mensen in het water te schieten met rubberen kogels en traangas. Marokkaanse agenten van de grenspolitie, ondersteund door lokale Rassisten , namen vanaf de wal deel aan de moorddadige klopjacht. Tenminste negen mensen het verloren op die dag het leven, en ten minste 50 worden volgens de groep ” illegale mensen uit Subsahara in Marokko ‘ nog steeds vermist. Tientallen raakten gewond en illegaal gedeporteerd naar Marokko.

Al in 2005 deden verhalen over de bestorming van de hekken van Ceuta en Melilla door honderden migranten de ronde over de hele wereld – Toentertijd werden 16 mensen gedood , sommige ook door geweervuur. Er waren nog veel andere incidenten waarbij mensen werden gedood bij de grensvestingwerken of onder de ogen van de Spaanse Guardia Civil verdronken in de zeestraat tussen Spanje en Marokko. In Marokko zijn racistische vervolging en geweld tegen meestal uit sub – Sahara Afrika afkomstige migranten al jaren gebruikelijk. “Elke dag komen de Marokkaanse veiligheidstroepen het bos in om ons op te jagen met stenen en stokken, waarbij ze ons altijd op racistische en vernederende manier uitschelden en de dingen vernietigen die we nodig hebben om te overleven in het bos (tenten , matrassen , dekens …).

Deze gewelddaden leveren elke keer gewonde vrienden en vriendinnen op, die niet behandeld kunnen worden in het bos , en zeker niet in het ziekenhuis .” Aldus de “Illegale Mensen uit de Sub-Sahara in Marokko ” in een internationale oproep voor hulp om hun situatie in de bossen in de buurt van Ceuta en Melilla. Daarnaast zijn er regelmatig invallen in Marokkaanse steden in buurten waar veel migranten wonen, waarbij ook regelmatig mensen zijn gedood. Tot slot, nergens wordt gedocumenteerd hoeveel de migranten hun leven verloren hebben nadat door de Marokkaanse politie afgevoerd werden in de woestijn en daar aan hun lot overgelaten werden – wat ook dagelijkse praktijk is in Marokko.

De moorddadige klopjacht aan de buitengrenzen van de EU tussen Spanje en Marokko is het directe en door alle EU-lidstaten op de koop genomen gevolg van de uitgebreide militarisering en de externalisering van de buitengrenzen van de EU. Het is onderdeel van de oorlog van de EU-migratieregimes en haar bondgenoten tegen allen die zich het recht nemen op vrij verkeer tussen Afrika en Europa. De Marokkaanse overheid laat zich in dit scenario als een betrouwbare poortwachter van de EU inzetten. In de hoop op bevoorrechte economische en politieke betrekkingen met de Europese mogendheden , creëert Marokko een soort voorgeborchte voor migranten bij de muren van Fort Europa. Daar verandert ook het feit niets aan dat de Marokkaanse regering onder druk van migrantenorganisaties is begonnen met een legaliseringscampagne. Want de meeste migranten kunnen nooit aan de vereisten daarvoor voldoen.

Als Transnationaal Netwerk Afrique Europe Interact zeggen wij luid en duidelijk Nee tegen het gemilitariseerde grensregime van de EU. Wij verklaren ons solidair met iedereen die zich in Ceuta, Melilla en elders het recht op vrij verkeer nemen en met gevaar voor eigen leven proberen om de hekken ondanks alle bewakingssystemen en patrouilleboten te overwinnen. We gedenken de doden van Ceuta en Melilla en allen die werden gedood door Fort Europa.

Wij eisen:

  • Stop met de militarisering en en externalisering van de EU-grenzen!
  • Een einde aan de samenwerking van de Marokkaanse staat met het grensregime van de EU!
  • Opening van de grenzen van Ceuta en Melilla, onbeperkt vrij verkeer van personen tussen Afrika en Europa. Vrije migratie overal!
  • Opheldering van de doden aan de grenzen van Ceuta en Melilla en bestraffing van de daders!

http://www.afrique-europe-interact.net/?article_id=113&clang=0