Ga naar de inhoud

Oproep: 18 Maart 2015: Transnationale acties tegen het openingsgala van de Europese Centrale Bank – Let’s Take Over The Party!

18 Maart 2015: Transnationale acties tegen het openingsgala van de Europese Centrale Bank

Let’s Take Over The Party!

4 min leestijd

Op 18 maart 2015 is de Europese Centrale Bank van plan om z’n nieuwe hoofdkantoor in Frankfurt te openen. Er werd een duizelingwekkende 1,3 miljard euro uitgegeven aan een 185 meter hoog fortachtig twin tower-gebouw, omring door een hekwerk en een kasteelgracht. Deze intimiderend machts-architectuur is een perfect symbool voor de afstand tussen de politieke en financiële elite, en de bevolking. De medewerkers en kantoren zijn al begonnen met verhuizen. Maar de grote feestelijke opening – met aanwezigheid van allerlei Europese staatsleiders en de Europese financiële elite – is nu aangekondigd voor woensdag 18 maart.

Er valt niets te vieren met al de bezuinigingen en armoede! Duizenden kwade demonstranten en vastberaden activisten zullen uit heel Europa komen om de toegangswegen te blokkeren rond de ECB en deze viering van macht en kapitaal te verstoren, die precies op de 144e verjaardag van de Commune van Parijs plaatsvindt. Wij zullen het feest overnemen en omvormen tot een uitdrukking van transnationaal verzet tegen Europese crisis-maatregelen en hun rampzalige gevolgen, vooral voor de mensen in het zuiden van Europa.

De ECB speelt een belangrijke rol in de befaamde Trojka, die verantwoordelijk is voor harde bezuinigingen, groeiende werkloosheid, en zelfs de instorting van gezondheidszorg in Griekenland en andere Europese landen. Hand in hand met de Europese Commissie en de Europese Raad, is de ECB voorstander van bezuinigingen, privatisering en precariteit. Ze hebben zelfs geen probleem gehad met het chanteren van gekozen regeringen om die te dwingen om hun aanvallen op de sociale rechten van de bevolking uit te voeren.

Terwijl de crisis zich ontwikkelde is de EU steeds meer een autoritair regime geworden met een overduidelijk gebrek aan democratische deelname. Het moorddadige grensregime en de toenemende militarisering van het buitenlandbeleid komt nog bij dit proces. Zij kunnen en willen ons zelfs niet meer vertegenwoordigen. De heersende elites hebben niets waardevols meer aan ons te bieden. Maar nieuwe krachten ontstaan in alle hoeken van het leven en het zal aan ons zijn om solidariteit op te bouwen van onderaf. Zij willen kapitalisme zonder democratie, maar wij willen democratie zonder kapitalisme!

Tegelijkertijd moeten we ons zeer bewust zijn van de gevaren van groeiend racisme en de opkomst van extreemrechts, dit lelijke bijproduct van de kapitalistische crisis. Terwijl het hun doel is om de grenzen te verhevigen zowel om als binnen Europa, is ons doel precies het omgekeerde: het afbreken van de muren van Fort Europa.

Hoewel er nu geen regelmatige noodvergaderingen meer zijn over de redding van de euro of het bankroet van bepaalde lidstaten, betekent dat allerminst dat de crisis achter de rug is. Voor sommige landen is de shock-strategie bepaald niet voorbij en worden nieuwe harde bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Voor andere landen betekent het dat we een nieuwe normaliteit beleven van onzekerheid en armoede. Hoe dan ook is het sinds lang duidelijk dat de maatregelen die tijdens de crisis genomen werden niet als tijdelijk bedoeld waren – ze zijn veilig verankerd in de Europese en staats-instellingen. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe fase, een maatschappelijk model van precariteit en sterk ingeperkte sociale rechten. Maar wij weigeren om daar aan te wennen!

Duitsland is een van de drijvende krachten achter dit bezuinigingsbeleid. In zekere zin is dat het hart van het monster van het Europese crisisregime en tegelijkertijd het relatief rustige oog van de storm. Maar de beperking van sociale rechten, toenemende precariteit, en armoede zijn ook in Duitsland ruimschoots te vinden. Voor mensen die in Duitsland leven zijn er veel redenen om op staan voor een waardig leven, voor gelijke rechten en voor echte democratie voor iedereen onafhankelijk van de afkomst, gender, of nationaliteit. De acties tegen het openingsgala van de Europese Centrale Bank in Frankfurt zullen een perfecte gelegenheid vormen om een duidelijk signaal van solidariteit te sturen, samen met alle activisten uit andere landen.

Om al deze redenen roepen we op tot een sterke internationale deelname aan de acties op 18 maart in Frankfurt. Er zal niet alleen een ongehoorzame massa-actie zijn op 18 maart zelf, maar ook een verscheidenheid aan demonstraties, blokkades en andere vormen van directe acties in de dagen daar omheen. De Blockupy Dagen van 2012 en 2013 waren nog maar een begin. Het protest en verzet zal terugkeren naar Frankfurt – met meer mensen en grotere vastberadenheid dan eerder hiervoor!

Wie wij zijn

Wij zijn activisten uit verschillende sociale bewegingen, andersmondialisten, migranten, werklozen, precairen en arbeiders, partijleden en vakbondsleden en nog veel meer uit verschillende Europese landen, die hun strijden en machten willen verbinden over de landsgrenzen heen. Samen willen we een gemeenschappelijke Europese beweging opbouwen, verenigd in verscheidenheid, die de heerschappij van de bezuinigingen kan doorbreken en democratie en solidariteit zal beginnen op te bouwen van onderop. Blockupy en de acties in Frankfurt zijn maar een stap op deze weg.

(voor meer informatie algemeen: https://blockupy.org)

————–

Nederlands: https://www.globalinfo.nl