Ga naar de inhoud

Ophef over G20-vonnissen

Onlangs heeft de beruchte rechter die de Nederlandse demonstrant Peike S tot meer dan twee jaar celstraf veroordeelde, zijn schriftelijke onderbouwing van het vonnis gegeven. Dat werd door verschillende Duitse media flink gefileerd. En ander G20-nasleep repressie-nieuws.

6 min leestijd

(Door: globalinfo, foto: txmx cc/flickr)

Zie hier voor eerdere berichten over de G20-protesten in Hamburg.

In een vorig bericht op globalinfo.nl werd beschreven hoe de Duitse politie/justitie voor het eerst sinds de tijden van de RAF overgegaan is tot de omstreden ‘publieke opsporing’ of wel Grossfahndung

Van meer dan 100 demonstranten werden foto’s gepubliceerd en de hulp van het publiek ingeroepen om ze te verraden. Dat is een ongekende maatregel, volgend op het toch al verbijsterende arsenaal aan repressie dat er ingezet is (van de 30.000 politieagenten tot de golf aan huiszoekingen en het arresteren en naakt laten paraderen van een hele bus met onschuldige vakbondsjongeren…)

Activisten in Berlijn , en later elders hebben geantwoord met het publiceren van foto’s van gewelddadige politie-agenten, die natuurlijk meteen het repressieapparaat inzetten om te dreigen met represailles.
Nu is er inmiddels een merkwaardige anoniem drukwerk in linkse kroegen en centra in Berlijn verspreid, waarvan aangenomen wordt dat het uit de koker van de lokale politie en geheime dienst afkomstig is, met bedreigingen (en naam en toenaam) tegen allerlei linkse activisten. Of zoals een bericht erover kopt: een dreigbrief van de staat

Zware veroordelingen

Van de mensen die tijdens de G20-protesten gearresteerd werden, zijn er inmiddels tientallen veroordeeld. De allereerste uitspraak betrof de Nederlandse demonstrant Peike S, u herinnert zich vast de ongelofelijk uitspraak: twee jaar en zeven maanden effectieve celstraf voor de bewering van twee politieagenten dat hij twee flessen naar ze gegooid zou hebben. Later zijn er mensen tot nog zwaardere straffen veroordeeld, die een strafblad hadden. Peike S. had geen strafblad.

Bij het uitspreken van het oordeel gaf de rechter Johann Krieten alleen een mondelinge toelichting. Maar nu is ook de schriftelijke onderbouwing gepubliceerd. Daarin dezelfde houwdegentaal als eerder mondeling geuit werd. Maar vooral, wordt opgemerkt in ‘recensies’ van het vonnis, doet de rechter zijn best om de verdacht zo zwaar mogelijk te straffen omdat het politie-agenten betreft. De rechter acht het tot zijn taak om die bijzonder te beschermen. Maar dat is, volgens dit stuk op Telepolis/Heisse.de nu juist het kenmerk van politieke rechtsspraak. Bovendien gaat de rechter zijn boekje ook te buiten door (daarom) nog zwaarder te straffen dan de aanklager had geëist. Maar dat had hij helemaal niet hoeven en mogen doen, want om die reden was er al een omstreden wetswijziging doorgevoerd, vlak voor de G20-top, die minimum-straffen en zwaardere maximumstraffen voor dergelijke vergrijpen had ingesteld.

Ook opvallend is dat de rechter het kennelijk verzwarend vindt dat de verdachte zich niet uit wilde spreken over of hij deel uitmaakte of niet van de kraakbeweging in Nederland. Alsof dat wat uit zou maken, los van het feit dat het zeer de vraag is of er wel een dergelijke beweging bestaat. Bovendien, merken de commentatoren op, heb je uiteraard als verdachte het recht om te zwijgen als je dat wilt. Verder valt ook hier te lezen dat de rechter het een probleem vindt dat een verdachte uit het buitenland afkomstig is. Bepaalde opmerkingen in het vonnis worden over Duitse ingezetenen nooit gemaakt. Kennelijk wil de rechter buiten beeld houden dat het om een internationale bijeenkomst ging, waar ook de Nederlandse regering aanwezig was. Dan zouden ingezetenen uit dat land niet mogen komen protesteren?

Ook typerend is dat de rechter allerlei sfeerbeelden van de demonstraties tijdens de G20 schetst in de toelichting, soms met hoofdletters en uitroeptekens (zoals dat ergens demonstranten roepen “Heel Duitsland Haat de Politie”) zonder dat ook maar duidelijk wordt of de verdachte daar iets mee te maken heeft.

Overigen

Deze 28-jarige Duitser kreeg van dezelfde rechter begin januari 3,5 jaar!

Hij had volgens de uitspraak een deel van een fles gegooid waardoor een agent ‘licht verwond raakte’. Ook in dit geval weigerde de verdachte vragen te beantwoorden en had hij een strafblad. Weer ging de rechter ver boven de eis van de aanklager (2 jaar en 10 maanden) zitten.

Bij een massa-arrestatie werden demonstranten opgepakt die bezig waren met een optocht richting G20-top. Nu is besloten dat alle 70 arrestanten, ongeacht of ze nu beticht kunnen worden van geweld of wat dan ook, vervolgd zullen worden wegens ¨ schweren Landfriedensbruch” (in Nederland iets als: ernstige verstoring van de openbare orde). Tot zover uw burgerrechten in Duitsland. Het betreft de zogenaamde Rodenbarg-arrestaties, waarover al meer is geschreven op globalinfo.nl

Riotini plaatjesboek

Je kunt alle plaatjes van de G20-protesten nu verzamelen voor je riotini plaatjesboek. Of zoals de lokale krant Mopo het noemt: een linkse provocatie.
Het album kost 6 euro en dan kun je pakjes stickers los kopen, ruilen mag natuurlijk ook, en de opbrengst gaat naar de verdediging van de arrestanten.

Welt noemt het ‘het vieren van G20-rellen’

De Christendemokraten willen natuurlijk (nog steeds) Hamburg zuiveren van links gespuis, te beginnen met de Rote Flora

Foto’s en filmbeelden van de G20-protesten hier.

EHBA

Ook niet echt verfrissend is een uitspraak in Berlijn, waar het Amtsgericht Tiergarten nu bedacht heeft dat de demo-sanitaeter, in goed Nederlands EHBA-ers niet langer met een helm op en mondbeschermer mogen lopen bij of in demonstraties waar ze gewonden willen verzorgen. Dat geldt nu ook als vermomming of ‘Passivbewaffnung’. Dat maakt het EHBA-ers welhaast onmogelijk om nog daar op te kunnen treden waar de klappen vallen. Het is nog niet duidelijk of ze hiertegen in beroep gaan, want dat kost veel geld.

Oury Jalloh

Wat niets met de G20-protesten te maken heeft, maar alles met repressie, in de zwaarste vorm is de zaak van de in gevangenschap omgekomen Oury Jalloh. Hij kwam in januari 2005 onder zeer verdachte omstandigheden om het leven in een politiecel in Dessau. Activisten en vrienden hebben altijd verklaard dat hij werd vermoord (met zijn handen op de rug geboeid verbrand in een politiecel). Na jaren getouwtrek en aanhoudende campagnes van een hardnekkige steungroep is er nu een onafhankelijk onderzoeksrapport uitgekomen dat ook tot de conclusie komt dat dat waarschijnlijk is wat er gebeurd is. In ieder geval ‘moet het vuur door derden zijn aangebracht’en is de zelmoordthese ‘onwaarschijnlijk’. Het wachten is nu op maatregelen tegen de moordenaars. Maar ja, dat is de politie zelf…

https://initiativeouryjalloh.wordpress.com/

————-

Meer info: alles over G20 in Hamburg op globalinfo: https://globalinfo.nl/tag/64-g20
Free Peike : https://freepeike.noblogs.org/
United we stand: https://unitedwestand.blackblogs.org
—————
PS: steun globalinfo.nl, meer informatie hier!