Ga naar de inhoud

Ook bij Amazon hete zomer door acties arbeiders en regelgevers

Werkers, regelgevers en makers van sociale media bezorgen Amazon de heetste augustus ooit

5 min leestijd

(Bron: website vakbond Uni Global Union, vertaling globalinfo.nl, die ook verhoging van de donaties zou willen)

Terwijl de temperaturen deze augustusmaand op het noordelijk halfrond aanzwellen, worden ook de acties van werknemers bij Amazon steeds heviger. In het ene land na het andere verdubbelen vakbonden, toezichthouders en online-activisten hun inspanningen om de schandelijke – en mogelijk illegale – praktijken van Amazon te veranderen.

“De groei van Amazon heeft de lonen en veiligheidsnormen op de werkvloer naar beneden getrokken, en werknemers over de hele wereld staan op een breekpunt. Ze zijn moe van de constante druk op hun gezinnen door het ontoereikende loon. Ze zijn uitgeput door de druk van onmenselijke productiedoelstellingen, nog versterkt door de recordhitte. Daarom staan ze op, lopen ze weg en eisen ze meer”, aldus Christy Hoffman, algemeen secretaris van UNI Global Union.

Werkers zijn verenigd in het Verenigd Koninkrijk

Mensen die bij Amazon werken in het Verenigd Koninkrijk hebben het werk neergelegd of de productie vertraagd om te protesteren tegen de magere loonsverhoging van 35p (*) per uur die het bedrijf heeft voorgesteld. Het land bevindt zich midden in een crisis van de kosten van levensonderhoud, met een inflatie die in oktober naar verwachting 13 procent zal bereiken. Het voorstel van Amazon komt neer op een aanzienlijke loonsverlaging als je kijkt naar de koopkracht.

De vakbond GMB eist een loonsverhoging van 2 pond per uur om de inflatie te compenseren en om het harde werk te erkennen waar Amazon van heeft geprofiteerd.

“We hebben voor ze klaargestaan tijdens de pandemie en hebben ervoor gezorgd dat het land verbonden was,” vertelde een werker in het magazijn in Tilbury aan The Guardian. “Voor dit alles slechts 35p krijgen, het is een belediging. … Ik word gestrest en angstig als ik alleen al denk aan [hoge energierekeningen] en die 35 p helpt dan echt niet.”

ver.di staakt voor fatsoenlijke lonen en collectieve onderhandelingen

De Duitse vakbond ver.di heeft vorige week opnieuw een stakingsactie geleid bij het magazijn van Amazon in Bad Hersfeld. Vakbondsactivisten bij het bedrijf eisen al jaren dat Amazon zich houdt aan de nationale overeenkomst voor postorder- en handelsmedewerkers, maar Amazon heeft dat geweigerd.

“Op vergaderingen werd herhaaldelijk gezegd dat de stijgende kosten voor veel werknemers een zware last zijn,” zei vakbondssecretaris Mechthild Middeke in een verklaring. “Zoals een collega me vertelde, is de kwestie, in een notendop, als volgt: Als Amazon het lidmaatschap 28 procent duurder maakt voor Prime-klanten en dit rechtvaardigt met stijgende kosten, dan hebben wij ook deze stijgende kosten en willen daar compensatie voor.”

Spaanse toezichthouders pakken bedrijf wegens illegaal gebruik van uitzendkrachten

UNI-lid CCOO heeft herhaaldelijk opgeroepen tot actie tegen uitzendkrachten bij Amazon, en nu heeft de arbeidsinspectie van Catalonië een boete van 5,8 miljoen euro uitgedeeld aan Amazon en verschillende aannemers wegens illegale praktijken met uitzendkrachten.

De Catalaanse toezichthouder stelde vast dat Amazon 559 posities had overgeheveld naar uitzendbureaus, en dat deze verandering meer precaire omstandigheden creëerde dan wanneer ze rechtstreeks door Amazon zouden zijn ingehuurd. Deze onzekere omstandigheden houden verband met de instabiliteit van de banen en de lonen.

Amerikaanse werknemers leggen het werk neer terwijl toezichthouders en de TikTok-makers de inzet verhogen

Naar verluidt hebben 150 werknemers van de luchthub van Amazon op 15 augustus het werk neergelegd om een loonsverhoging van 5 dollar per uur, betere gezondheids- en veiligheidsnormen en de mogelijkheid om zich zonder represailles te organiseren voor veranderingen op het werk, te eisen. De werknemers, die werkzaam zijn in de luchtvrachtdivisie van Amazon, zeggen dat ze afhankelijk zijn van armoedebestrijdingsprojecten van de overheid om hun gezinnen te kunnen voeden, en dat de temperaturen op het werk gevaarlijk hoog zijn – meer dan 38 graden Celsius.

Ondertussen hebben werknemers in Albany, New York, opgeroepen tot vakbondsverkiezingen, en in Alabama zijn de door de RWDSU ingediende bezwaren tegen het beleid van Amazon nog steeds hangende.

“Van Alabama tot New York eisen Amazon-werknemers in de Verenigde Staten een stem op het werk, lonen die een gezin kunnen onderhouden en veilige omstandigheden,” zegt Stuart Appelbaum, voorzitter van de RWDSU en van UNI Global Union Commerce. “Maar deze strijd stopt niet bij de landsgrenzen, en het zal van ons allen die geven om arbeidersrechten en rechtvaardigheid vereisen om samen te werken.”

Om de organisatie van Amazon-werknemers te steunen, hebben 70 van ’s werelds meest invloedrijke TikTok-makers – met een gezamenlijke aanhang van 51 miljoen mensen – de People over Prime-campagne (Prime is een speciale voorkeursdienst van Amazon waar consumenten zich op kunnen abonneren, vert.) gelanceerd. De social media-activisten, gesteund door Gen-Z for Change, zeggen dat ze “zich verenigen om solidair te zijn met Amazon-werknemers en vakbondsactvisten door te weigeren onze platforms te gelde te maken voor Amazon, inclusief alle directe Amazon-sponsoring en het gebruik van Amazon’s storefront.”

Daarnaast is de Amerikaanse federale regering in de eerste week van de maand een breed onderzoek gestart naar de gezondheid en veiligheid in Amazon-opslagloodsen, en onderzoekt zij ook de dood van drie werknemers in New Jersey tijdens de stormloop op Prime Day half juli.

Deze arbeidsonderzoeken komen op een moment dat de Amerikaanse Federal Trade Commission haar onderzoek intensiveert naar “bezwarende” voorwaarden voor klanten om te kunnen stoppen met Amazons zeer winstgevende Amazon Prime-programma.

UNI Global Union coördineert de Amazon Union Alliance die Amazon-werknemers van over de hele wereld samenbrengt om te strijden voor collectieve onderhandelingen en de bevestiging van de waardigheid van werk bij ’s werelds op één na grootste particuliere werkgever.

“Jarenlang leek Amazon onaantastbaar, maar we zien een groeiend wereldwijd activisme om het bedrijf ter verantwoording te roepen – om Amazon te laten betalen”, aldus UNI’s Hoffman.

*) Noot van de vertaler: p is pence, een honderdste van een Brits Pond. De koers van de pond versus de Euro is 1,18 (op 23 augustus 2022)