Ga naar de inhoud

Ontslagen arbeiders bezetten fabrieken in Ierland en UK

Sinds afgelopen dinsdag 31 maart, zijn fabrieken van
auto-onderdelenfabriek Visteon in Belfast en – 1 april – Enfield
(Londen) en Basildon in Essex bezet door arbeiders die ontslagen
worden.

2 min leestijd
Placeholder image

De bezetting begon in Belfast, waar een van de ploegen op dinsdag te horen kreeg dat ze ontslagen zouden worden en een spontane bezetting uitgevoerd werd.
De volgende dag kregen ook arbeiders in Enfield en Basildon te horen dat ze een uur de tijd kregen om hun spullen te pakken. Toen ze hoorden van de actie van collega’s in Belfast, besloten ze ook (het dak van) de vestiging te bezetten.

De arbeiders eisen niet dat ze hun baan behouden, maar dat ze een eerlijke ontslagvergoeding krijgen, zoals volgens het contract verplicht is en goede pensioenregeling. Visteon maakt voornamelijk dashboards voor verschillende automerken en was een onderdeel van Ford, maar werd in 2000 afgestoten en zelfstandig, om voornamelijk voor Ford te blijven leveren. Nu heeft het bedrijf faillissement aangevraagd.

De bezetting van de fabrieken viel samen met de G20-protesten in Londen. Veel demonstranten en activisten zijn uit solidariteit naar de fabriek in Londen gegaan en bouwen momenteel solidariteitsactiviteiten op en zamelen spullen in.

De bezetters in Londen hebben ondertussen een ontruimingsbevel van de rechter gekregen, die aanvankelijk echter op een verkeerd adres gesteld was. Ze kunnen elk moment door de politie ontruimd worden. Donderdag is er een solidariteitsdemonstratie voor de poort. In Belfast wordt die dag ook gedemonstreerd, en worden duizenden ondersteuners verwacht.

Filmpje.

BBC over rally Belfast.

Opmerkelijk is dat de zaken namens de eigenaar afgehandeld worden door het accountantsbedrijf KPMG, dat gedeeltelijk van Nederlandse oorsprong is (met een Nederlands hoofdkantoor in Amstelveen, zie hun website )

De bezetters vragen nadrukkelijk om solidariteitsacties en -betuigingen.

Meer informatie is te vinden op (onder andere)
www.visteonoccupation.org en Labourstart.

En nieuws op: (Londen), Belfast . Twitter bezetters.

Solidariteitsboodschappen voor de bezetters via: visteonoccupation [AT] googlemail.com
flyer London.

(in Nederland: www.globalinfo.nl, uw correspondent was bij de fabriek in Londen en kan desgewenst foto’s en meer informatie leveren: info@globalinfo.nl)