Ga naar de inhoud

Ontruimings-dreiging Borsbeek!!

Groenfront! vreest voor politiegeweld en ongelukken bij ontruiming actiekamp Borsbeek (persbericht). De ontruiming wordt verwacht in de nacht van 8 op 9 augustus.

3 min leestijd
Placeholder image

(bron: http://www.indymedia.nl/nl/2006/08/38151.shtml)

In Fort 3 in Borsbeek loopt de spanning op bij de GroenFront!-activisten die de bomen bezetten die moeten wijken voor de vlakbij gelegen luchthaven van Antwerpen-Deurne. Ze verwachten vandaag of morgen een ontruiming.GroenFront!-activist Kurt: “We gaan er voor, kom maar op, wij gaan er alles aan doen om de kap van de bomen tegen te gaan, binnen de grenzen van het geweldloze”. De activisten hebben de bomen in het Fort al sinds maandagnacht 1 augustus bezet.

Een aantal Groenfront!-activisten is vandaag naar politie gestapt om afspraken te maken voor de veiligheid van activisten en politie bij een mogelijke ontruiming van het actie kamp Borsbeek. De politie was niet bereid om een veiligheidscoördinator van uit de activisten te accepteren zoals in Nederland gebruikelijk is bij dit soort ontruimingen. Ook zei de politie liever gebruik te maken van martelpraktijken door middel van drukpunten dan om mensen mechanisch los te maken.

Bij de altijd geweldloos verlopen ontruimingen in Nederland zoals een aantal maanden geleden in Schinveld, heeft de politie steeds een veiligheidscoördinator geaccepteerd. Deze persoon is één van de activisten die veel ervaring heeft met ontruimingen en weet hoe het actiekamp in elkaar zit. Deze persoon dient dan als schakel tussen de politie en activisten om zo zorg te kunnen dragen voor de veiligheid van beide. Goede communicatie als deze is essentieel voor voor een veilige ontruiming zonder escalaties. Bij de ontruimingen zoals van het Lappersfort(Brugge) heeft de politie de veiligheidspersoon meteen fysiek uitgeschakeld door haar buiten westen te slaan en is de ontruiming extreem gewelddadig verlopen.

Ook nu heeft de politie aangegeven activisten die zich vastketenen liever los te maken door middel van pijnprikkels dan hun ketens los te maken. Activisten hebben zich tot nu toe altijd zo vastgeketend dat het mogelijk is om snel los te laten, dit vanwege de veiligheid. In geval van brand, verwondingen of andere ongevallen door eventuele handelingen van activisten of de politie is het dan mogelijk om snel weer een veilige situatie te creëren. ” We zien geen andere optie dan in de toekomst de veiligheidsmarge te laten vallen en ons zo vast te ketenen dat we ons niet meer zo snel los kunnen maken ” Aldus Nienke, een van de bezetters. De politie dreigde doodleuk met ’taferelen zoals in het Lappersfort’.

Voor updates, foto’s, achtergronden en oproepen en aanwijzingen voor mede demonstranten: zie hier en daar.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Groen Front.)