Ga naar de inhoud

Onderzoek naar belastingvlucht Luxemburg niet gewenst

27/10 – Een Luxemburgse NGO werd verplicht een offshore onderzoek in te trekken

2 min leestijd
Placeholder image

(Van de website van Attac-Vlaanderen)
Een Luxemburgse niet gouvernementele organisatie, de ‘Cercle de Coopération’, werd gedwongen een onderzoek in te trekken dat uitlegt waarom het Groot Hertogdom een land is met geheimhoudingsjurisdictie en hoe het ontwikkelingslanden op die manier zware schade toebrengt.
De ‘Cercle’ heeft een zeer belangrijke stap gezet naar een lang verwaarloosd publiek debat over belastingskwesties. Het onderzoek heeft woedende reacties uitgelokt vanuit verscheidene hoeken waaronder, voor de hand liggend, de Luxemburgse financiële bedrijfstak, vertegenwoordigd door de Luxemburgse bankiersvereniging. De aanvallen van de bankiers laten echter na antwoorden te geven op de voornaamste kwesties, vastgesteld in dit rapport. In plaats daarvan spitsen ze zich toe op minder relevante technische details. Daardoor geven ze aan dat het onderzoek, het probleem veroorzaakt door Luxemburg, op een juiste manier analyseert. Het is bijzonder belangrijk dat dit debat verder wordt gezet. Laten wij ook niet vergeten dat ontwikkelings-NGO’s onder hun opdracht ondermeer de morele verantwoordelijkheid hebben om te wijzen op de negatieve effecten van belastingsvlucht op ontwikkeling.

De ‘Cercle’ werd verplicht het onderzoek van de website te halen. We zijn ons al lang bewust van giftige aanvallen op dissidenten in offshore afdelingen met jurisdicties van geheimhouding, zoals in Jersey en de Kaaiman eilanden.
En inderdaad de studie is niet meer te vinden en te lezen op de website maar indien je toch interesse betoont dan kan je hier op uw gemak de verboden studie bestuderen: Weltwirtschaft und Entwickelung
Voor verdere info: www.cercle.lu en info@cercle.lu