Ga naar de inhoud

Onderwijsstaking: Marsen en manifestaties door het hele land

Het primair- en voortgezet onderwijs staakt op donderdag 30 en vrijdag 31 januari voor investeringen in het onderwijs. Op de die dagen houdt de AOb samen met andere bonden marsen en manifestaties van Amsterdam tot Zutphen en Groningen tot Maastricht. Een overzicht van alle tot nu toe bekende bijeenkomsten. Dit overzicht wordt voortdurend uitgebreid en bijgewerkt met nieuwe informatie over routes van de marsen, starttijden en het programma.

4 min leestijd

(Bron: website AOB)

Donderdag 30 januari

 • Groningen – 10.30 uur stille mars vanaf de Vismarkt naar de Vismarkt – korte afsluiting met spreker en muziek
 • Zutphen – 11.00 uur mars van SG Baudartius Isendoornstraat 1 naar Hanzehallen, korte afsluitende manifestatie in de Hanzehallen
 • Amsterdam – 10.30 uur korte manifestatie op de Dam, daarna mars in de binnenstad en afsluiting op de Dam
 • Rotterdam – 09.30 uur start protestmars vanaf drie vertrekpunten. Programma De Kuip begint om 10.30 uur.
 • Middelburg – 10.00 uur mars vanaf de Loskade (Fletcher hotel) naar de Abdij. Vanaf 10.30 uur manifestatie op de Abdij.
 • Maastricht – 10.00 uur korte manifestatie op de markt, mars naar Plein 1992, afsluiting
 • Den Haag – 11.00 uur manifestatie op Lange Voorhout, mars naar ministerie en Binnenhof
 • Den Haag – 09.00 uur pop-up klas op de Hofplaats

Vrijdag 31 januari

 • Den Bosch – 10.00 uur: Manifestatie op de Parade
 • Utrecht – 14.00- 16.00 uur: Actiedag voor oop’ers van de AOb, CNV Onderwijs en #oopdoetookmee. Sint Jacobsstraat 22. Geef je op!
 • Rotterdam – 08.00 – 16.00 uur: Open huis op het AOb-rayonkantoor, Pegasusweg 200. Iedereen is welkom om vragen te stellen of ideeën te delen. Verschillende AOb-medewerkers zullen aanwezig zijn met verse koffie!
 • Deventer – 10.00 – 15.00 uur: Het rayonkantoor van de AOb is open voor iedereen die het onderwijs een warm hart toe draagt. Kom sparren met onze collega’s aan de Singelstraat 27 te Deventer.

In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe zijn er onderwijsgesprekken voor stakers over acties, werkdruk, lerarentekorten en oplossingen. Bekijk de locaties.

Bekijk ook de flyer voor een overzicht van alle activiteiten in het Noorden van het land op 30 en 31 januari.

Word vrijwilliger!

Help jij mee tijdens de tweedaagse staking in januari mee om het onderwijs hoog op de politieke agenda te krijgen en ervoor te zorgen dat alle leerlingen goed onderwijs kunnen en blijven krijgen? Meld je aan als vrijwilliger! 

Andere acties

Net als bij de vorige staking, op 6 november 2019, organiseren jullie zelf ook weer een hoop eigen acties. Daar zijn wij heel blij mee! Hieronder een overzicht van de activiteiten die vanuit het onderwijs zelf worden georganiseerd.

 • Tilburg – 30 januari, 13.00 uur mars naar het Willem II stadion (startpunt is: De Heuvel) – programma met o.a. Peter Heerschop
 • Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo – Fietstocht op 30 januari met ouders, onderwijspersoneel en directie vanaf verschillende scholen richting Heiloo om onderweg op alle tussenstops de onderwijsproblematiek te bespreken. Op 31 januari wordt het manifest dat wordt samengesteld op 30 januari overhandigd aan de wethouders van onderwijs
 • Winschoten ‘Schreeuw OM aandacht’ – 12.00 -13.00 uur. Start bij De Klinker in Winschoten om gezamenlijk te wandelen door het centrum van Winschoten naar het Gemeentehuis. Daar spreekt AOb-rayonbestuurder Marieke Homan.
 • Hengelo – 10.00 uur ‘Zet het onderwijs weer in bloei’. Bijeenkomst bij het Stadskantoor van Hengelo, Hanzeweg 121. Voor leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. Neem een bloem mee! Onder andere AOb-bestuurder Nicole ter Harmsel spreekt hier. Bekijk de flyer.
 • Laat de bel rinkelen! Een school uit Zuidwolde laat om 5 voor 12 de bel een minuut rinkelen. Met deze lawaai-actie willen ze aan het kabinet duidelijk maken dat ze structureel moeten investeren in het onderwijs. Kun/wil je niet staken, maar steun je de tweedaagse staking wel? Doe dan mee met deze lawaai-actie en laat jullie bel om 5 voor 12 een minuut rinkelen. 
 • Leiden – 10.00 uur vertrek bij het Marecollege (VO) voor een rondje Leidse Singel. Om 10.30 uur sluit Mareland (PO) aan.“Je oogst wat je zaait, investeer in het onderwijs” “, ze strooien (biologische) zaden in potgrond uit over de berm. Andere scholen en sympathisanten die willen aansluiten zijn welkom.
 • Leiden – Leids Onderwijsevent, Goed onderwijs als sleutel tot de toekomst van 08.30 uur tot 16.00 uur. Initiatief van PROOLeiden en Leiderdorp, Socrates Stedelijk Gymnasium Leiden en scholengroep Leonardo da Vinci Leiden. Voor leerkrachten, docenten, medewerkers, leerlingen, ouders, gemeente, collega’s uit het Leidse (Vervolg)Onderwijs en voor iedereen die belangstelling heeft en mee wil praten.
 • Hellendoorn – Bijeenkomst van Hellendoornse leerkrachten in de Marijkeschool. Aansluitend een wandeling naar het Huis van Cultuur en Bestuur. Om 11.00 uiten zij hier hun zorgen bij burgemeester en wethouder van Onderwijs. Ouders die de actie steunen worden uitgenodigd om 11.00 op het Dunantplein.
 • Rotterdam – 13.30u 31 januari Juffenballet in Theater Zuidplein. De voorstelling is een pleidooi voor het belang van spelen en het aanpakken van prestatiedruk in het onderwijs. Kinderen, ouders, leerkrachten, schoolleiders en andere geïnteresseerden kunnen zich onderdompelen in de wereld van onderwijzers met exclusieve stakingskorting: ze betalen slechts €1.