Ga naar de inhoud

Ondankbare Afghanen

Na een verkeersincident, waarbij vrijdag een personenauto getorpedeerd werd door een SUV afkomstig uit een konvooi auto’s van de Amerikaanse ambassade en 4 Afgaanse inzittenden van de personenauto om het leven kwamen, zijn rellen uitgebroken in Kabul.

3 min leestijd
afghan2

Het incident vond plaats op de weg tussen Kabul en het vliegveld. Zie ook Daarin vertellen (sommige) ooggetuigen dat er na de aanrijding op de inzittenden van de personenauto geschoten is door de Amerikanen. Mensen die kwamen kijken wat er gebeurde, zijn vervolgens in woede ontstoken. Ze vielen de auto’s van de ambassade aan en staken er twee in brand. Leuzen die aangeheven werden richtten zich tegen de VS en Karzai. Militairen van de NAVO-macht ISAF en van het Afghaanse leger hebben (in de lucht?) geschoten om de menigte te verspreiden.

afghan1Tenminste een van de vehikels was van het particuliere militaire bedrijf DynCorp, dat diensten levert aan het Amerikaanse leger. Personeel van DynCorp moest door militairen ontzet worden. DynCorp is berucht om rambogedrag, net als de collega’s van Blackwater die het in Irak zo bont maakten dat ze hun werk daar moesten staken (het werd overigens grotendeels overgenomen door DynCorp).

In  mei 2006 was er een vergelijkbaar drama in Kabul toen een militaire vrachtwagen 12 auto’s raakte en er massale rellen uitbraken. (bron)

Volgens een stuk op indymedia-Duitsland zijn er in het hele land voortdurend protesten tegen het door de – voornamelijke buitenlandse – militairen doodschieten van burgers. In de provincie Helmand werd afgelopen dinsdag het lichaam van een 65-jarige man door een grote groep mensen naar het kantoor van de Gouverneur gedragen. Ze verklaarden dat de man door NAVO-militairen doodgeschoten was, en eisten een onderzoek en het vertrek van de militairen uit hun gebied. Een week geleden werden 52 burgers in een dorp in Helmand gedood toen ze een NAVO-mortier op zich afgevuurd kregen. Het betrof voornamelijke vrouwen en kinderen die zich probeerden te bergen voor gevechten tussen leger en taliban in de buurt.

Dergelijke protesten (en de bloedbaden die eraan vorafgaan) krijgen nauwelijks aandacht van westerse media. Een verklaring daarvoor is dat zo’n beetje alle journalisten ‘embedded’ bij de NAVO-eenheden opereren, en die militairen durven niet eens meer naar de dorpen waar ze de bloedbaden aanrichten. “We told them: ‘Where were you shot from and where did you strike? Are you killing the Taliban or you are killing us? Come with us and look at who you killed.’ But they were afraid and didn’t want to come with us,” Rahim says. “Yesterday I told them: ‘Three people will guarantee your safety. Come with us to look at our damages and the people killed. Have you come to protect us or to kill us?'” (bron, overigens bron afkomstig van ‘Radio Free Afghanistan’, dat naar het voorbeeld van Free Europe en andere nieuwszenders door de VS opgezet is…)

Een van de zaken die blijkt uit de omstreden uitgelekte documenten die op Wikileaks gepubliceerd zijn, is dat het aantal burgerdoden in Afghanistan stelselmatig verdoezeld is.

(Voor een actueel overzicht Engelstalige berichten over Afghanistan zie: www.aopnews.com)