Ga naar de inhoud

Omvallende Griekse banken en de ECB

De Griekse minister van Financiën werd afgelopen weekend uit de Eurogroepvergadering in Brussel gegooid. De leider van zijn regering had het gewaagd aan te kondigen dat de Griekse bevolking zich aanstaande zondag (5 juli) uit zou mogen spreken over het wel of niet akkoord gaan met het voorstel van de EU, waarin nog meer bezuinigingen van Griekenland geëist worden. Ondertussen is onduidelijk of de ECB nog cash levert aan de Griekse banken, en haalt daarom iedereen geld van z’n rekening.

3 min leestijd

De kans is groot dat Griekse banken nu failliet gaan. De vraag die vervolgens nauwelijks gesteld wordt is of de ECB dan niet ook onderuit zou kunnen gaan? Ook betekent een en ander dat Griekenland waarschijnlijk voor het eerst een schuldaflossing (dinsdag 1,7 miljard) aan het IMF gaat verzaken.

Minister Varoufakis zelf is er altijd snel bij om zijn speeches op zijn blog te openbaren.

Aan de linkerkant van de regeringspartij Syriza oppert de econoom Costas Lapavitsas al langer tijd voor een uitstap uit de Euro (en hoe langer het duurt, hoe duurder het voor Griekenland wordt).

De Financial Times vindt dat het allemaal de schuld van de Grieken is.

Zoals dat in Nederland bij Elsevier te horen is.

Zinnigere informatie is er te vinden op The Guardian 

Bij Business Insider , Bij Follow the Money in het Nederlands en natuurlijk hier

Ik ga proberen hier regelmatig te updaten als er wat vermeldenswaardigs gebeurt.

Overigens is ook onduidelijk wat er gebeurt als de Griekse bevolking zondag voor (of tegen) het EU-voorstel stemt. In het eerste geval zal Tsipras waarschijnlijk nieuwe verkiezingen uitschrijven. Als een meerderheid tegen ondertekening is, krijgen we een interessante patstelling die zou kunnen uitmonden in uittreding uit de EU (of de Euro). Als er enigszins sprake zou zijn van democratie, zou de Europese Commissie en de Eurogroep dan natuurlijk zijn standpunt moeten wijzigen, wat ook voor de overige EU-landen een zegen zou zijn. Zie deze petitie

Hoe dan ook, de Financial Times schreef dit weekend dat de tegenstanders van Syriza in de Eurogroep wellicht hopen te bereiken dat Tsipras zijn hele kabinet herschikt, de nationalistische coalitiepartner ANEL er uitgooit en meer gematigde sociaaldemocratische allianties binnenhaalt (zoals delen van Pasok en To Potami).

Een eerste solidariteitsbijeenkomst is georganiseerd op dinsdag (30 juni), 18:30 Museumplein Amsterdam (feesboek)

———–

Aanvullingen:

Stemadvies van Joseph Stiglitz

De volgende oude man met baard en mening: Paul Krugman is helemaal duidelijk: Waarom de Grieken Nee Moeten Stemmen

Simon Nixon in de Wall Street Journal (om maar eens een onverdachte bron te nemen) maakt een inschatting van de gevolgen van het referendum als ‘nee’ wint:

“After a “no” vote, there would be no chance of any new eurozone funding deal for Athens, forcing it to default on its debts and leaving it unable to pay salaries and pensions. The banks, which have been forced to close after the European Central Bank refused to allow them access to further emergency funding, would soon be declared insolvent and would have to be recapitalised before they could open their doors again, which would in practice require the government to print its own currency.”

Overzicht op Business Insider van “Everything you Need To Know About Greece’s Bailout Crisis”

Change4all

In Case I Don’t Die:

{youtube}pyjVAUhHqzs{/youtube}

 Referendum and democracy: putting the demos on stage (Costas Douzinas op Opendemocracy)

Philip Legrain op Foreign Policy: Athens is being Blackmailed is being Blackmailed