Ga naar de inhoud

“Occupy de banken”-activisten voor de rechter

Op 17 december vorig jaar werd een kantoor van de ING in Amsterdam bezet onder het motto “Occupy de banken”. Ook enkele Doorbraak-activisten deden aan de actie mee. Na een bezetting van enige uren arresteerde de politie hardhandig twintig bezetters, die vandaag voor de rechter moeten verschijnen.
2 min leestijd
Placeholder image

Occupy is in Nederland vooral bekend van de diverse tentenkampen. In Amsterdam is er op dit moment nog steeds elke zondag een bijeenkomst op het Beursplein. De bankenactie vond plaats in en voor het ING-filiaal op het Rokin. Het ging de activisten niet speciaal om de ING, maar om “het huidige economische systeem als geheel en met name de rol die banken hierbinnen vervullen”.

“De burger wordt bestraft voor het asociale gedrag van banken met bezuinigingen op sociale zekerheid in tijden dat de werkgelegenheid en welvaart teruglopen. Dit terwijl banken die in de problemen raken wel kunnen rekenen op steunpakketten”, zo motiveerden de bezetters hun actie. “Banken hebben niks geleerd sinds hun financiële crisis. Ondanks het miljardeninfuus gaan ze door met hun ongezonde graaicultuur. Hun winsten stijgen de pan weer uit, de bonussen voor de top zijn terug van nooit weggeweest. En waarvoor worden ze beloond? Op het moment dat mensen krediet zoeken, houden ze het vast. Op het moment dat leningen gezocht worden, chanteren ze met de eis om democratie en sociale verworvenheden terug te draaien.”

“Het is hoogste tijd om de rollen om te draaien. Voer de druk op de financiële sector op. Te beginnen bij de banken die ons het meest kosten. De actievorm die wij hebben gekozen is de geweldloze bezetting van een bank. Door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid laten we zien dat de banken van ons allemaal zijn en daarom ook onze belangen moeten dienen”, aldus de activisten.

Door twintig van de demonstranten te arresteren probeerde de politie de actie te beëindigen. Maar na dat ingrijpen trok een grote stoet demonstranten naar de Dam en hielden daar een spontane actie bij de ABN-AMRO en de Rabobank. Urenlang bleef het nog rommelen in de stad. De bezetters hadden in hun persbericht al opgeroepen voor verdere actie: “Iedereen kan een bank bezetten en daarom moedigen we jou aan om ook in actie te komen. Organiseer jezelf met vrienden en gelijkgestemden en bezet de lokale bank bij jou om de hoek.”

(van de Doorbraak website)

———–

Update: Uitspraak: geen vervolging wegens gepruts OM, OM wil in appel (verslag at5)