Ga naar de inhoud

NVJ en IFJ start campagne voor vrijlating Assange

De International Federation of Journalists (IFJ) en haar partners, waaronder de NVJ, starten de internationale campagne #FreeAssangeNow. Daarmee wordt de Amerikaanse president Biden opgeroepen alle aanklachten tegen Assange te laten vallen en hem vrij te laten.

1 min leestijd

(Bron: website NVJ)

Op 17 juni keurde het Verenigd Koninkrijk de uitlevering van Wikileaks’ oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten goed om daar te worden vervolgd. Als Assange schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar.

De IFJ waaronder de NVJ maakt zich grote zorgen over hoe groot de impact van Assange’s voortdurende detentie is op de persvrijheid en de rechten van alle journalisten wereldwijd. Assange berechten voor het recht van het publiek op informatie, vormt een ernstige bedreiging voor de fundamentele principes van de democratie. De NVJ heeft inmiddels de gezamenlijke brief van de IFJ hierover bij de Amerikaanse ambassade in Nederland bezorgd. 

Op de site van de International Federation of Journalists lees je alles over de campagne #FreeAssangeNow. Iedereen die persvrijheid omarmt, kan bijdragen door het beeld en de hashtag zoveel mogelijk te delen.