Ga naar de inhoud

No Border Camp 2022 Sit-in in terminal Rotterdam Airport tegen deportaties en Frontex

Vanaf 12 uur vandaag (13 augustus, GI) houden ongeveer 50 deelnemers van het No Border Camp 2022 in Rotterdam een sit-in in de terminal van Rotterdam The Hague Airport, met spandoeken, flyers en toespraken. Ze protesteren tegen uitzettingsvluchten die regelmatig plaatsvinden vanaf deze luchthaven, maar ook tegen EU-grenswachtagentschap Frontex en haar toenemende rol bij het coördineren en stimuleren van deportaties.

2 min leestijd

(Door JoopFinland. overgenomen van konfrontatie)

Deportaties vormen een centraal aspect van het Europese grens- en migratiebeleid, dat erop gericht is vluchtelingen uit de EU te krijgen of te houden. Noah van de kamporganisatie zei: ‘Met deze actie richten we ons op de rol van dit vliegveld bij het faciliteren van deportaties. Vluchtelingen worden met geweld verwijderd en naar onveilige landen gebracht waar ze te maken krijgen met oorlog, repressie, armoede of honger. Ook zetten we de schijnwerpers op EU-grensbewakingsagentschap Frontex, dat een steeds centralere rol speelt bij het stimuleren en coördineren van gezamenlijke deportaties uit EU-landen.’ Vorig jaar ondersteunde Frontex de deportaties van 18.300 personen.

De actie op de luchthaven, waar ook mensen met spandoeken en flyers buiten staan om passagiers en bezoekers te informeren, is de laatste publieksactiviteit van het No Border Camp. Het kamp, dat maandag begon aan de Giessenweg 25 in Rotterdam, bracht honderden internationale activisten samen voor bijeenkomsten, workshops, cultuur en acties tegen het Europese grens- en migratiebeleid. De internationale campagne ‘Abolish Frontex’ is een speerpunt van het kamp.

Abolish Frontex is een gedecentraliseerd en autonoom netwerk van op het moment zo’n 130 groepen en organisaties uit EU-landen en daarbuiten. Het doel van de afschaffing van Frontex is niet om het EU-grenswachtagentschap Frontex te hervormen, te verbeteren of te vervangen door meer van hetzelfde. Maar veeleer gericht op het beleid en het systeem dat Frontex op zijn plaats houdt. Abolish Frontex zet zich in voor beëindiging van het EU-grensregime, ontmanteling van het grens-industriële complex en het opbouwen van een samenleving waarin mensen vrij kunnen bewegen en leven.

Voor meer informatie: / nbc-2022@riseup.net

Zie ook https://nobordercamps.euhttps://abolishfrontex.org