Ga naar de inhoud

Nieuws vanuit de Zone a Défendre (ZAD) in Frankrijk

Een al ouder bericht vanuit de ‘ZAD’ bij Nantes, een door boeren, bewoners en activisten bezet gebied dat zich verzet tegen de aanleg van een nieuw vliegveld (gekopieerd van indymedia, dd 17 november). Het gebied is echter nog steeds niet ontruimd… Om de 40 jaar durende strijd tegen de aanleg van een vliegveld te ondersteunen,zijn activisten afgezakt naar de omgeving van Nantes,Frankrijk. Een kort verslag van de afgelopen dagen.

3 min leestijd
zad-17-11-tractors

Het begon voor ons allemaal, zaterdag 17 november, met een indrukwekkende manifestatie in het epicenter van het verzet, Notre dames des Landes (20 km boven Nantes). Om 11 uur waren er al meer dan 10.000 mensen aanwezig om de herbezetting van een eerder ontruimd stuk bos te ondersteunen. Activisten, boeren met trekkers, dorpelingen en symphatisanten waren verschenen om hun afkeer over dit megalomane project te laten blijken.
Het hele dorp, zo’n 400 inwoners, was overspoeld. De demo vertrok eerder dan gepland, simpelweg omdat er geen plaats meer over was in het dorp. Het duurde al met al tot half 4 voordat de staart van de demo kon vertrekken, om die tijd was het aantal demonstranten uitgegroeid tot 30.000 a 40.000 personen, 130 trekkers, 1 paard, 10 sambabands, 1 oma met schild en 1 opa vooraan in het zwarte blok. In heel frankrijk werden op dezelfde tijd verschillende tolwegen geblokkeerd, de bouwer van het vliegveld, Vinci, is ook eigenaar van veel tolwegen. Treinstations, ringwegen en belangrijke invalswegen van grote steden, werden ook geblokkeerd in solidariteit.
De politie heeft zich de hele dag niet laten zien, zodat het geen probleem werd om het stuk bos te bezetten. Er werd gelijk begonnen met de bouw van boomhutten en het opzetten van de benodigde infrastructuur. Aan het eind van de dag stonden er 4 prefab huizen, een sanitair blok, toepasselijk genoemd Black Bloc sanitaire, en een infopunt. Een zeer indrukwekkende dag voor ons al met al.

De zondag werd gebruikt om de bezetting verder mogelijk te maken en om de dreigende ontruiming van verschillende panden, vanaf maandag, te voorkomen. Verschillende invalswegen naar de panden werden gebarricadeerd en materiaal werd verzameld om de wouten tegen te houden.
Op maandag waren sommige barricades al tot 5 meter hoogte gegroeid en overal staan tassen met flessen, bulten stenen en mollies. Omdat het mistig was en de franse smeris niks doet zonder helicopter, is er maandag niet ontruimd, Dus zijn we maar weer verder gegaan met barricades bouwen.
Het is nu wachten op de smeris, en zolang zij niet komen, blijven wij bouwen. Barricades, boomhutten en alles wat een ontruiming moeilijk maakt.

Wat het meest bijzondere is, is de ondersteuning van de mensen hier, we krijgen eten van de boeren, medicatie van de apotheek, drinken van de supermarkt, je hoeft nog geen meter over straat te lopen en er stopt al een auto om te vragen of je mee wilt rijden. De hele omgeving is tegen de aanleg en ondersteunt de activisten waar ze maar kunnen. De boeren staan vooraan in de linie en gebruiken hun trekkers om overal barricade materiaal vandaan te slepen en te verspreiden. Alles wat een activistje zich maar wensen kan!

http://zad.nadir.org

————————

En artikel over de actiebeweging bij de ZAD en de ontruimingen: ‘Rural Rebels and Useless Airports: La ZAD – Europe’s largest Postcapitalist land occupation’ – http://labofii.wordpress.com/2012/11/13/rural-rebels-and-useless-airport…