Ga naar de inhoud

Nieuw wapen tegen demonstranten door Franse politie

Een nieuwtje dat ook hier in de lage landen voor oplettendheid zou mogen zorgen. De Franse politie heeft voor het eerst een zogenaamd geluidskanon ingezet. Het gaat om een kloon uit de familie van de Long Range Acoustic Device (LRAD) waar een smerige pieptoon uitkomt die demonstranten zou moeten verspreiden.

2 min leestijd

(een bericht van globalinfo, dat op donateurs draait)

Het ding is 20 jaar geleden ontwikkeld door het Amerikaanse leger. het wordt onder andere ingezet door Israel tegen Palestijnen, waar het zelfs op politieauto’s en tanks wordt gemonteerd. De Franse variant werd nog met de hand vervoerd, door ME-ers die ermee de menigte in renden. Ook de Griekse politie gebruikt het tegen migranten.

{youtube}VzLPAX_GGBo{/youtube}

Volgens de Franse website Revolution Permanente wordt de LRAD gerekend tot de politiewapens met een ‘beperkte dodelijkheid’, zoals ook tasers en de flash-balls waar al tientallen mensen door gewond zijn geraakt (en tenminste twee mensen gedood) in Frankrijk. Zie beelden op instagram.

De LRAD kan benut worden met een geluidssterkte van 60 decibel, maar kan opgekrikt worden tot 150 DB. Vanaf 90 DB kan er gehoorschade optreden en vanaf 120 DB is er aantoonbare pijn bij de slachtoffers. Het ding kan ook gebruikt worden om bevelen van de politie of andere boodschappen mee te verspreiden.

Het wapen is dus niet bepaald zondeer gevaar. In 2018 heeft een rechtbank in New York bepaald dat het gebruik van deze kanonnen onder een “ongrondwettelijk” gebruik valt en dat ze een “misbruik van geweld” vertegenwoordigen. Dit besluit volgt op de klacht van zes demonstranten die beweerden “migraine, duizeligheid, sinuspijn en gehoorstoornissen” te hebben gekregen nadat zij tijdens een demonstratie uiteen waren gedreven door het gebruik van deze geluidskanonnen.

Het wapen werd ingezet om zo’n 2000 jongeren te verjagen die bijeengekomen waren om een feestje te vieren in Jardin des Invalides in Parijs.

In Palestina/Israel wordt het wapen vaak ingezet om demonstranten lastig te vallen. Ze proberen zich te beschermen door laag op de grond te gaan liggen, en oordopjes in te doen. Maar die hebben weer het nadeel dat demonstranten niet onderling kunnen communiceren of elkaar waarschuwen.
{youtube}NYAUOV8Wj9g{/youtube}

Zie ook dit artikel van ‘hoorzaken.nl’ over het gemene wapen.