Ga naar de inhoud

Nieuw Gaza/UvA-kampement bij Science Park Amsterdam

Studenten en medewerkers zetten nieuw kampenement UvA op: “Verbreek de banden met Israël”

3 min leestijd

Amsterdam, 17 juni 2024. Sinds 12:00 ebben honderden studenten, medewerkers en andere actievoerders een kampenement opgezet op Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij noemen het kampenement de ‘Walid Daqqa campus’, vernoemd naar de Palestijnse politiek gevangene Walid Daqqa die is gestorven op 7 April na 38 jaar in een Israelische gevangenis te hebben gezeten voor zijn vrijheidsstrijd. De actievoerders zullen pas vertrekken als de UvA alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Woordvoerder Max van Amsterdam Encampment: “Na 9 maanden genocide en 76 jaar apartheid en koloniale bezetting is er geen tijd voor schijnonderhandelingen met de UvA. Geen tijd voor vertragingstactieken en zogenaamde ‘ethische comités om de situatie te beoordelen’. Meer dan 37.000 Palestijnen in Gaza zijn afgeslacht en 85.000 gewond zijn geraakt. De medeplichtigheid van onze universiteiten aan de Israëlische genocide is helder. De UvA moet de banden met Israëlische instellingen te verbreken om een duidelijk signaal naar Israël te sturen: nooit meer genocide geldt voor iedereen.” 

Eisen aan de UvA

In het licht van de genocide door Israël tegen de Palestijnen stellen studenten en medewerkers van de UvA de volgende eisen aan de universiteit:  

  1. GEEF VRIJ! De UvA moet de vrijheid van informatie volledig naleven en alle banden van de universiteit met Israëlische instellingen en bedrijven openbaar maken, inclusief onderwijsinstellingen en bedrijven die profiteren van genocide, apartheid en de uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land.
  2. BOYCOT! De UvA moet stoppen met alle academische samenwerking met Israëlische instellingen.
  3. DIVESTEER! De UvA moet stoppen met alle contracten met Israëlische bedrijven en internationale bedrijven/fondsen. 

Academische vrijheid is een illusie

De weigering van het CvB om de banden met een ‘heel land’ te verbreken toont niet alleen hun opzettelijke verkeerde interpretatie van de BDS-beweging, maar laat ook zien dat Nederlandse universiteiten niet de autonome structuren zijn die ze beweren te zijn. Zolang universiteiten wachten op de regering om hun investerings- en samenwerkingsbeleid te sturen, zoals het geval was met Rusland, moeten zij worden beschouwd als armen van de staat, die zich aanpassen aan haar politieke praktijken en ideologieën. Er is geen academische vrijheid als universiteiten op één lijn staan met de staatspolitiek. 

Ook het optreden van de UvA tegen demonstrerende studenten en medewerkers laat zien dat academische vrijheid ontbreekt. Protesten tegen de medeplichtigheid van de UvA aan oorlogsmisdaden en genocide worden bruut neergeslagen en demonstranten onrechtmatig opgesloten. Dat de UvA Israël, een onderdrukkende staat, die kritische Israëlische en Palestijnse wetenschappers ïntimideert, arresteert en het zwijgen oplegt als ze kritiek hebben op het afschuwelijke geweld tegen Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, blijft steunen is onbegrijpelijk en onacceptabel.

Kolonialisme vandaag actueel

De UvA zet zichzelf in de markt als een dekoloniale instelling. In werkelijkheid is de instelling geworteld in de koloniale geschiedenis. Het koloniale denken van de UvA is zichtbaar in de weigering van het College van Bestuur (CvB) om de banden te verbreken met de Israëlische instellingen die kolonialisme in Palestina faciliteren. Terwijl Israëlische kolonisten fantaseren over het bestormen van de stranden van Gaza om hun zomerhuizen te bouwen op de ruïnes van dode kinderen, weigert het CvB te erkennen dat Israël en het zionisme een koloniaal project zijn. Een dekoloniale instelling zou de banden met een koloniale staat zoals Israël verbroken hebben. Dekolonisatie betekent het beëindigen van alle relaties en investeringen met instellingen en bedrijven die etnische zuiveringen faciliteren. 

Meer informatie over de Amsterdam Encampment:

https://www.instagram.com/amsterdam.encampment/

https://x.com/AMS_Encampment