Ga naar de inhoud

Niet alle uniformen zijn blauw

Een verbluffend filmpje over de gebeurtenissen tijdens de Europese crisis-demonstratie, vorige week woensdag 29 september in Brussel. Sommige arrestanten zitten nog steeds vast.

2 min leestijd
Placeholder image

Het mediacollectief vanuit het No Border Camp maakte het filmpje ‘Niet alle uniformen zijn blauw’ waarin te zien is hoe demonstranten die zich bij de crisisdemo willen voegen, zonder aanleiding ‘preventief’ worden gearresteerd. Mensen die zich proberen te verweren worden hard aangepakt.
Gedeeltelijk geschiedt dit buiten het zicht van de rest van de demonstranten of van andere waarnemers. Maar een deel slaagt er desondanks in zich bij de demonstratie te voegen (waarover van tevoren afspraken zijn gemaakt met de vakbondsleiding) en wordt dan op de demonstratie zelf aangevallen, omsingeld en afgevoerd.

‘Gewone’ vakbondsdemonstranten proberen gedeeltelijk tussen te komen, en worden weggeslagen door politie (al dan niet geüniformeerd). Typerend is de rol dan van ordediensten van vakbonden die oproepen tot ‘rustig doorlopen’ en proberen de demonstranten zo snel mogelijk verder te laten lopen.
{youtube}-IU7PIk6kV4{/youtube}

Dit is slechts een van vele incidenten in de afgelopen week in Brussel waarbij het demonstratierecht van radicalere mensen letterlijk de grond in gestampt werd (op basis van uiterlijk en klederdracht, zoals beschreven wordt in dit stuk.

Er zijn ook tekenen dat politie zijn best deed om journalisten het werk onmogelijk te maken, zodat hun optreden ook niet geregistreerd zou worden.  Meerdere fotografen zijn belaagd en gearresteerd, hun camera’s in beslag genomen, mensen die opnames met mobieltjes maakten werden aangevallen.

Op vrijdagavond 1 oktober werd demonstreren verboden bij station Gare du Midi.
Toen er later een politiebureau met stenen beworpen werd in de buurt, werden er woeste razzia’s in de buurt gehouden. Vier mensen die daarbij werden gearresteerd, moesten gisteren voorkomen. Naar verluidt zou de rechter twee van hen onder voorwaarden willen hebben vrijlaten, maar tekende het OM daartegen beroep aan. Zij zitten dus nog steeds vast. Een persoon die tegelijk met hen werd gearresteerd om het simpele feit dat ze foto’s van de arrestaties maakte, werd de volgende dag wel vrijgelaten en bracht toen naar buiten dat zij en tenminste een andere arrestant ernstig werden mishandeld en geïntimideerd op het politiebureau.

In totaal werden tenminste 500 mensen gearresteerd tijdens de noborder week, en bijna allemaal ‘preventief’.

Overzicht (Frans): hier

Houd de ontwikkelingen bij op http://bxl.indymedia.org/
en http://www.noborderbxl.eu.org