Ga naar de inhoud

Nestlégate: Nestlé voor de rechter wegens spionage tegen ATTAC

Op 24 en 25 januari 2012 moeten de voedings-multinational Nestlé en de Zwitserse beveiligingsfirma Securitas voor de civiele rechter verschijnen in Lausanne (Zwitserland). Ze worden ervan verdacht de ‘anti-globaliserings’beweging ATTAC te hebben bespioneerd. Deze zaak – die gedurende lange tijd werd aangehouden – moet leiden tot het oplichten van de sluier van geheimhouding waaronder dit schandaal is gehuld.

3 min leestijd
rubon229

 

Nestlé en Securitas worden beschuldigd van privacyschendingen en illegale observaties van ATTAC en zijn leden. De aanklacht werd ingediend na een televisie-uitzending van Télévision Suisse Romande op 12 juni 2008. Daarin werd bekend gemaakt dat de ATTAC-groep in het kanton Vaud, die bezig was met het schrijven van een boek over het beleid van Nestlé, was geïnfiltreerd en werd dbespioneerd door een Securitas-werknemer in opdracht van Nestlé. De vrouw in kwestie voegde zich in 2003 onder de valse naam “Sara Meylan” bij de ATTAC-groep. Ze woonde bijeenkomsten bij (waarvan sommige bij leden thuis) en maakte daarvan voor Nestlé gedetailleerde verslagen. Als groepslid had zij toegang tot interne informatie en de onderzoeksresulaten van alle auteurs, hun bronnen en contacten, zowel in Zwitserland als daarbuiten.

Tweede spion

Op 26 september 2008 verklaarden de klagers aan de onderzoeksrechter dat ze nog een Securitas-spion hadden ontmaskerd. Deze persoon was in 2008 binnen ATTAC actief onder haar eigen naam. Nestlé en Securitas hadden eerder beweerd dat na het vertrek van de spion “Sara Meylan” in juni 2004 het spioneren was gestopt. Toen de tweede geheim agent werd ontdekt, zeiden de bedrijven dat deze persoon geen enkel geschreven vertrouwelijk verslag had afgeleverd sinds 2005.

De procesvoortgang naar criminele activiteiten werd gestaakt op 29 juli 2009 na een ondeugdelijk onderzoek. De toenmalige onderzoeksrechter van het kanton Vaud accepteerde de beweringen van Nestlé en Securitas en gaf als reden voor het niet-ontvankelijk verklaren van de zaak op dat de zaak verjaard was (overschrijding van het 3-jarig statuut van de beperking van de Data Privacy Acte). De tweede Nestlé-Securitas agent was echter in nog in 2008 actief binnen ATTAC!

De zaak wordt hervat op 24 en 25 januari 2012. Het is een openbare rechtszaak en daarom een unieke gelegenheid om licht te werpen op de duistere activiteiten van Nestlé en Securitas.

Oproep voor steun

ATTAC Zwitserland roept op om protestmails te sturen naar Nestlé (zie hier) en zou graag solidariteitsuitingen ontvangen (zie daar).
Verder zijn er veel kosten gemaakt bij de rechtsgang waarvoor men graag financiële steun ontvangt (donaties). Klik daarvoor door naar deze pagina.


Verder Lezen:

– “Status van de rechtsgang per december 2011,” Attac Zwitserland, januari 2012.
– “Manifest van afwijzing van de methodes die zijn gebruikt door Nestlé en Securitas en een oproep aan de leden van het Zwitserse parlement om de vrijheid van meningsuiting en vereniging te beschermen tegen clandestiene activiteiten van particuliere bedrijven,” Attac Zwitserland, 2008.
– “Nestlé infiltreert Zwitserse Attac,” Globalinfo 17 juni 2008.

Bron:
Nestlégate, Nestlé in court for surveillance of ATTAC,” Multiwatch, 10 januari 2012