Ga naar de inhoud

Nederland nog steeds in top belastingparadijzen

Nederland op plek 4 van ranglijst belastingparadijzen. 5 politieke partijen committeren zich aan manifest om een einde te maken aan belastingparadijs Nederland.

3 min leestijd

Nederland blijft hoog scoren als belastingparadijs voor multinationals wereldwijd. Dat blijkt vandaag uit de nieuwe Corporate Tax Haven Index, gepubliceerd door Tax Justice Network. Ondanks beloftes tot verbetering de afgelopen jaren, staat ons land op de vierde plek na de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda. Vijf politieke partijen commiteren zich aan een manifest om deze positie te veranderen.

Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s afgelopen week bleek, dat bijna alle politieke partijen de vennootschapsbelasting willen verhogen. Een hoger tarief alleen is echter niet de oplossing. Zolang grote bedrijven gebruik kunnen maken van allerlei belastingontwijkingsconstructies zullen zij dat tarief effectief nooit betalen.

Arnold Merkies, coördinator van Tax Justice Nederland:

“Dat Nederland nu weer in de top staat van belastingparadijzen wereldwijd is beschamend. Dit bevestigt ons beeld dat de afgelopen kabinetten halve maatregelen tegen belastingontwijking hebben genomen. Hierdoor loopt niet alleen Nederland overheidsinkomsten mis, maar ook veel andere landen. Een nieuw kabinet moet de aanpak van belastingontwijking tot prioriteit maken en daarbij minder de oren laten hangen naar grote bedrijven die steeds maar weer pleiten voor meer belastingvoordelen.”

Nederland staat voor de tweede keer op rij op plek 4. Ten opzichte van 2019 is de score zelfs hoger: van 78 naar 80 op een schaal van 100. Dat komt doordat er nog steeds ingewikkelde belastingontwijkroutes bestaan (zoals via informeel kapitaal en royalty’s) die grote geldstromen blijven aantrekken. Daarnaast wordt ook gewezen op het lage effectieve belastingtarief, het gebrek aan transparantie en een agressief fiscaal verdragsbeleid. Ondanks nieuwe maatregelen bleek onlangs dat Uber nog steeds via Nederland belasting ontwijkt.

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties startte daarom een petitie en schreef een manifest met concrete voorstellen om belastingontwijking aan te pakken. Internationale samenwerking staat bovenaan. Daarnaast moet Nederland ook zelf stappen zetten om haar rol als doorsluisland te beëindigen. Als laatste moet er gewerkt worden aan meer transparantie. Zo moeten grote bedrijven openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland. Vijf politieke partijen (CU, GL, PvdA, PvdD en SP) hebben het manifest ondertekend, met daarbij hun steunbetuiging die vanaf 9 maart ook in een filmpje zijn opgenomen op de website www.stopbelastingparadijs.nl.

Paul Tang, Europarlementariër en voorzitter van de Europese belastingcommissie:

“Op Europees niveau loopt Nederland nog steeds uit de pas, terwijl we juist vooraan staan om het financiële beleid van andere lidstaten te bekritiseren. Met deze maatregelen maken we een eind aan Nederland als belastingparadijs. Het is van grote betekenis dat 5 politieke partijen zich al committeren aan het manifest. Het is bij CU, GL, PvdA, PvdD en SP duidelijk wie de rekening van de crisis moet betalen. Dat kan ik helaas niet over VVD, CDA en D66 zeggen”.

————————

Het manifest is onderdeel van de campagne Stop Belastingparadijs NL, een campagne van Tax Justice Nederland, ActionAid, Oxfam Novib, Vakbonden FNV en CNV, SOMO, TNI, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang. Meer informatie op www.stopbelastingparadijs.nl.

Tax Justice Network (TJN) is een onderzoeksgroep gespecialiseerd in het doen van onderzoek naar belastingparadijzen en maatregelen tegen belastingontwijking. De zogeheten Corporate Tax Haven Index van TJN rangschikt ieder land op basis van de mate waarin regelgeving multinationals in staat stelt om winst te verschuiven.