Ga naar de inhoud

Nederland kampioen laag loon voor jongeren en flex

Nieuwe cijfers van Eurostat geven een beeld van een specifieke vorm van ongelijkheid, namelijk het percentage werknemers met een laag loon (hier opgevat als tweederde van het mediane bruto uurloon). Volgens deze cijfers is de ongelijkheid in Nederland kleiner dan in Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland, maar groter dan in veel andere West-Europese landen.

1 min leestijd
Placeholder image

(Bron)

Jongeren en flexwerkers hebben veel vaker laagbetaald werk dan andere werknemers. Opvallend is de ‘koppositie’ van Nederland: nergens in Europa hebben zoveel jongeren en flexwerkers een laag uurloon als hier. (Zie ook deze brandbrief over pulpbanen en dit artikel over de lage jeugdlonen in Nederland.)

De grafiek (zie voor grafiek de orgiginele posting) werkt mogelijk niet in oudere versies van internet explorer. Gegevens: jongeren, flex (definitie flex).

UPDATE 31 december – Het ANP maakt nu ook melding van de cijfers van Eurostat.

Summary:

Low-paid work, here defined as below 2/3 of median gross hourly earnings, as a share of the total workforce (Alle werknemers); under-30s (Jongeren) and workers with fixed-term contracts (Tijdelijk contract). Data from Eurostat (youth, flex).