Ga naar de inhoud

Nazi’s in Kreuzberg: Kortste demo ooit

Afgelopen zaterdag 26 april hadden neonazi’s opgeroepen tot een demonstratie door de linkse en multiculturele wijk Kreuzberg in Berlijn om dat te “bevrijden van chaos en multiculti”. Ze hadden ook officieel toestemming gekregen voor de demonstratie en een politiemacht stond dan ook voor ze klaar om de weg vrij te maken.

2 min leestijd

Dat is toch niet gelukt. Ze kwamen precies 130 meter ver en moesten toen terug naar het door de politie afgeschermde verzamelplein. Ze waren omring door 6000 antifascisten die alle wegen blokkeerden. Politie deed af en toe een poging om een blokkade te doorbreken, of een alternatieve route vrij te maken, maar er was geen doorkomen aan. Na enkele uren hebben de nazi’s hun spuuglelijke spandoeken opgerold en zijn – met speciale metrowagons – vertrokken naar een buitenwijk waar ze naar verluidt nog gemarcheerd hebben zonder dat iemand het gezien heeft.

Het was een grote overwinning voor de bewoners van Kreuzberg, dat vol spandoeken tegen fascisme hing, en de antifa-groepen. Net als de afgelopen twee jaar in Dresden lukt het dus om de neonazi’s te bestrijden, zelfs als ze de politie aan hun kant hebben staan. Het recept, volgens een journalist van de semi-alternatieve Tageszeitung (die doorgaans een hekel heeft aan radicale actievoerders):(kop:) Blokkades Goed, Vuurwerk Nuttig: Nadat de journalist gekonstateerd heeft dat de mainstream pers het gebruikelijke plaatje schetst dat de linkse demonstranten het probleem zouden zijn, die ‘rellen schoppen en geweld tegen politie gebruiken’, geeft hij het geheim van een effectieve blokkade weg:

Das ist natürlich Quatsch. Denn um einen Nazi-Aufmarsch zu verhindern, braucht es dreierlei: Eine große Menge friedlicher Blockierer, die nicht nur symbolisch, sondern ganz praktisch alle Verbindungsstraßen blockieren, ein bisschen Militanz zur rechten Zeit und eine Polizei, die keine Lust verspürt, den Nazis den Weg freizuprügeln (und dafür selber Prügel einzustecken). Diese drei Dinge kamen am Samstag zusammen. berlin2014

(Vrij vertaald: Dat is natuurlijk onzin (dat die demonstranten rellen schoppen). Want om een nazi-demonstratie te verhinderen, zijn er drie zaken nodig: Een grote massa vreedzame blokkeerders, die niet alleen symbolisch maar heel praktisch alle toegangswegen blokkeren, een beetje militantie op het juiste moment, en een politie die niet echt heel erg veel zin heeft om de weg vrij te knuppelen (en daarvoor zelf op de bek te krijgen). Deze drie dingen kwamen op zaterdag bij elkaar.

foto’s hier

Foto’s hier

Foto’s hier

en Foto’s hier

Filmpje van leftvision

http://www.youtube.com/watch?v=u8ZdYIEx5hs

{youtube}u8ZdYIEx5hs{/youtube}

NPD in die Spree!

vrouwwaterwee