Ga naar de inhoud

Naderend handelsakkoord VS-EU?

De Britse minister John Brown gaat aankondigen dat er een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU in de maak is.

2 min leestijd
Placeholder image

Volgens een artikel in The Observer van zondag 16 november, gaat de Britse regering deze week een voorstel lanceren voor een vrijhandelszone die de VS en de EU beslaat. Minister van Financien Gordon Brown zou bij het bezoek van president Bush aan het Verenigd Koninkrijk met dit plan voor de dag willen komen. Het voorstel is gebaseerd op een uitvoerig onderzoek naar de effecten van het wegnemen van alle handelstarieven tussen de twee economische mogendheden. Een van de conclusies is dat zo een maatregel de EU 100 miljard dollar per jaar op zou leveren omdat het makkelijker zou kunnen exporteren naar de VS. De Britse luchtballon zou hard moeten maken dat het de moeite waard is om goede banden met de VS te hebben, en de spanning uit de lucht moeten halen na de ruzie over de staaltarieven van de VS.

Volgens The Observer zal Brown het onderzoek vergelijken met het Cecchini-rapport van 1988, dat het pad ge-effend heeft voor de gemeenschappelijke Europese markt.

Naast de beloofde 100 miljard, zou het de EU twee procent extra groei opleveren en een miljoen banen. Sinterklaas valt hierbij natuurlijk volledig in het niets. Over nadelige effecten meldt The Observer niets.

Brown zal zijn toespraak houden in gezelschap van zijn Amerikaanse collega John Snow, op de Conferentie van de Britse Industrie.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)