Na de Eurogroep van 9 maart
De bijeenkomst van de ministers van financiën van de Eurozone (Eurogroep) op maandag 9 maart was maar even aan Griekenland gewijd, en wat daaruit tot uiting kwam bevestigt de indruk die zich doorheen de voorbije weken versterkte: van de regering Tsipras wordt verwacht dat ze net hetzelfde doet als de vorige en alle voorwaarden opgelegd door de Trojka integraal overneemt.
(Bron: website Ander Europa)
De Europese leiders met Schäuble, de Duitse minister van financiën, en zijn Nederlandse evenknie en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem op kop, vinden dat er twee weken tijd verloren zijn. Ze willen dat Athene nu eindelijk buigt, en hanteren daartoe twee tactieken.
Enerzijds proberen ze het aanzien aan te tasten van de enige regering in Europa die op een aanzienlijke steun onder de bevolking kan rekenen. Men kent de haat die de aanwezigheid van de Trojka opriep in Athene. De Europese leiders toonden tot nog toe enige diplomatieke ‘finesse’ door het zedig over ‘de instellingen’ te hebben. Maar Schäuble haalt sinds enkele dagen terug het gehate T-woord boven, en ook zijn Spaanse collega Luis de Guindos (die het spook van Podemos wil bezweren) schept daar blijkbaar veel genoegen in. Dit is méér dan de emotionele kant van de politiek. Men weet dat een regering die terug de Trojka in Athene binnenlaat enorm veel krediet zal verliezen. Helena Smith, de correspondente in Athene van The Guardian, wist bovendien te melden (op basis van het zeer goed geïnformeerde Bloomberg) dat Mario Draghi himself, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) een ultimatum stelde: Trojka-auditeurs in de ministeries of stopzetting van de ELA-financiering van de Griekse banken.
En daarmee zitten we bij de tweede tactiek om de Syriza-regering onder druk te zetten: het monetaire wapen. De ECB heeft sinds 4 februari systematisch ermee gedreigd om de normale financiële dienstverlening aan de Griekse banken stop te zetten. De ECB heeft effectief reeds alle kranen dichtgedraaid, op eentje na, de “emergency liquidity assistance” of ELA, waarover veertiendaags in Frankfurt opnieuw beslist wordt. Als Draghi dus gedreigd heeft met de stopzetting van ELA is de confrontatie volledig.
Of de regering Tsipras zou inderdaad moeten overstag gaan. Zijn daar aanwijzingen voor ? Er zijn momenteel allerlei speculaties rond het uitstel van het sturen van auditeurs naar Athene, of de afwezigheid van Varoufakis (Grieks minister van financiën) bij besprekingen in Brussel. Eerste minister Tsipras zei gisteren dat Griekenland nog steeds besprekingen wil over Duitse oorlogsherstelbetalingen, en dat er een parlementaire commissie zal worden over opgezet. Dit zijn geen aanwijzingen van een nakend overstag gaan. Binnen de leiding van Syriza kreeg het Links Platform ook veel steun in zijn verzet tegen nog meer toegevingen.
Het wordt steeds waarschijnlijker dat het geen vier maanden zal duren alvorens het conflict dat zich vooralsnog in de beslotenheid van de Europese cenakels afspeelt, in alle hevigheid naar buiten zal komen. (hm)