Ga naar de inhoud

Montreal: Fel verzet tegen ‘Plan Mort’

Een demonstratie tegen het neokoloniale “Plan Nord, waarmee geprobeerd wordt om de grondstoffen in Quebec’s meest noordelijke provincie maximaal te ontginnen ten behoeve van de winst van mijnbouwbedrijven, is uitgedraaid op een straatgevecht tussen opstandelingen en de rellenpolitie, met een hevigheid en tijdsduur die in Montreal zelden gezien is.

2 min leestijd
planmort

(Bron)

 

Ongeveer 2000 mensen kwamen voor het protest bijeen, waaronder inheemse strijders, ecologische activisten, stakende studenten, anarchisten en vakbondsmilitanten. Twee verschillende demonstraties kwamen bij elkaar en ontregelden de Banenmarkt van Plan Noord die plaatsvond in Montreal’s congrescentrum Palais des congrès, afgelopen vrijdag 20 april.

 

Rond 12.30 uur slaagde een groep demonstranten (grotendeels bestaande uit stakende studenten) erin om het grote gebouw binnen te dringen, ondanks dat dat zwaar bewaakt was door rellenpolitie.

 

{youtube}JYbSEfW0XTc{/youtube}

Ze werden met geweld verjaagd met behulp van knuppels en rubber kogels en voegden zich toen bij hun kameraden buiten het gebouw. De politie aarzelde niet om van zeer nabij traangas te schieten en ladingen flashbang granaten te gooien. Daardoor veranderde wat tot dan toe een gewone demonstratie was geweest, in een moment van oproer dat de hele middag voortduurde.

De woedende menigte begon terug te slaan naar de agenten en gooide stenen, paint balls en andere objecten die gevonden konden worden. Ondanks talloze politiecharges bleven mensen elke keer weer hergroeperen en slaagden er vaak in om de politie te slim af te zijn en terug te dringen. Compleet overmeesterd moest de politie van Montreal de hulp inroepen van de provinciale politie (Sûreté du Québec) voor versterkingen.

{youtube}83SLtpBiJjg{/youtube}

Barricades werden opgeworpen op vele kruispunten en de ramen van het congrescentrum, van het World Trade Center en van Québécor (een van Quebec’s grootste mediabedrijven) werden ingekinkeld, evenals die van een paar banken en een brandkraan werd opengedraaid naast de politie.

 

De uitbundige menigte, waarboven zwarte en groene vlaggen wapperden, scandeerde “kapitaal voert oorlog tegen ons, oorlog tegen kapitaal!”. Ondertussen zat binnen de premier van Quebec grappen te maken met zijn vrienden, rijke investeerders en andere parasieten, en verklaarde met een fascistische ironie dat hij de rebellen die buiten met de politie vochten “wel een baan aan wilde bieden, zo noordelijk als mogelijk is”. Een verwijzing naar de Gulag werkkampen van de Sovjet Unie.

 

Weg met Plan Nord! Solidariteit met inheemse mensen en opstandelingen overal!

 

http://en.contrainfo.espiv.net/

foto’s

Meer nieuws en foto’s