Ga naar de inhoud

Mobilisatie tegen Vonovia, 23 april demonstratie in Bochum (Dld)

Op 23 april is er een grote demonstratie in Bochum, Duitsland, tegen Vonovia, de grootste particuliere woningverhuurder in Europa. Aanpalend is er ook een publieksprogramma. Vonovia is ook in andere landen actief, waaronder sinds kort Nederland en staat model voor de nieuwe ‘corporate landlords’ die woningnood uitbuiten en waarde onttrekken aan woningen.

1 min leestijd

Zie ook vertaling van de oproep voor de demonstratie.

Ook vanuit Nederland zullen mensen (van Bond Precaire Woonvormen onder andere) aan de demonstratie en andere activiteiten deelnemen. Bochum ligt zo’n 60 kilometer van de Nederlandse grens bij Venlo. Iedereen die de woonstrijd toegedaan is wordt uitgenodigd om aan de demonstratie en andere activiteiten mee te doen.

De demonstratie is in Bochum omdat daar het hoofkantoor van Vonovia zich bevindt, en een week later daar de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Vonovia bezit ondertussen ruim 500.000 woningen, voornamelijk in Duitsland maar ook in Zweden en Oostenrijk. Sinds vorig jaar heeft ze via een investering in Vesteda ook een poot aan de grond in Nederland.

Bij strategiediscussies op zaterdagavond na de demonstratie en zondagochtend zal gepraat worden over verschillende vormen van huurdersstrijd tegen dit soort enorme bedrijven met veel macht. Maar er zal ook gekeken worden naar de transnationale dimensie van dergelijk bedrijven, en van de strijd tegen hen. Vergelijkbaar met arbeiders en multinationals moeten huurders/woningzoekenden zich grensoverschrijdend organiseren om de bedrijven het hoofd te kunnen bieden.

meer informatie: https://mieteraktionärin.de/

http://www.reclaiming-spaces.org/language/en/

Nederlandse vertalingen bij globalinfo