Ga naar de inhoud

Militairen terug in de straten in Chili, al 11 doden in Santiago

De opschorting door de president van de tariefverhoging voor het openbaar vervoer heeft de protesten niet gestopt. Er zouden (aanvulling globalinfo) al 11 doden zijn gevallen in Santiago alleen al…!

4 min leestijd

Door Andrea Germanos, staff writer, Common Dreams (vertaling globalinfo.nl) Foto uit 2011 van Diego Martin, flickr CC2.0 (Alle foto’s in de vertaalde stukken zijn helaas gecopyrighted door persbureaus en mogen we dus niet overnemen…)

Demonstranten in Chili zetten hun “potten en pannen”-protesten zondag voort na een week van onrust, waarbij honderden mensen gearresteerd werden en de militairen voor het eerst in decennia op straat patrouilleerden.

Een avondklok en de noodtoestand zijn nog steeds van kracht in Santiago en verschillende andere steden, aldus The Associated Press.

De video hieronder gepost van online media El Monstrador toont een protest afgelopen zondag in Santiago’s Plaza Ñuñoa:

AHORA| Pese al estado de emergencia y la primera noche de toque de queda, las protestas ciudadanas no ceden y nuevamente este domingo se reactivaron los cacerolazos. Acá, Plaza Ñuñoa pic.twitter.com/Q12IoldaWZ

— el mostrador (@elmostrador) October 20, 2019

(Vertaling: Ondanks de noodtoestand en de eerste nacht met uitgaansverbod houden de protestacties van burgers aan en deze zondag werden er weer pannen-protesten gehouden. Zie hier op Plaza Ñuñoa)

De rechtse president en miljardair Sebastián Piñera kondigde aan het eind van de zaterdag aan dat hij een geplande verhoging van 4 procent van de metrotarieven opschortte. Die tariefverhoging had maandag honderden jongeren ertoe aangezet om over de metro tourniquets te springen en leidde tot protesten in andere steden in het land. Maar dat kan niet de enige katalysator zijn geweest. Zoals The Guardian opmerkte, de “laatste protesten volgen op grieven over de kosten van levensonderhoud, in het bijzonder de kosten van de gezondheidszorg, onderwijs en openbare diensten.”

 Reuters berichtte zaterdag: 

Er bleven vuren aangericht worden en plunderaars werden gezien bij brandstichtingen rond de stad van zes miljoen mensen, waar eerdere politie en militairen in botsing kwamen met demonstranten. Er was ook grote onrust in de havenstad Valparaiso, de zetel van het Chileense Congres, waar de regering ook laat op zaterdag de militaire uitzonderingsbewind uitriep, en in de zuidelijke stad Concepcion.

De centrumrechtse Pinera zei dat hij een speciale staatsveiligheidswet zou aanroepen om de ,,misdadigers” te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de schade in de hele stad,” meldde Reuters..

Volgens de burgemeester van Santiago Karla Rubilar Barahona, zijn twee mensen omgekomen door een brand in een supermarkt in de wijk San Bernardo in de hoofdstad, en een derde persoon nadat deze naar het ziekenhuis was gebracht.

Naast de avondklok en de noodtoestand van de staat, reageerde de regering op de onrust door het leger de straten van de stad in te sturen.

Het is de eerste keer dat het leger weer door de straten van Santiago marcheerde, merkte AP op, sinds 1990, toen de wrede dictatuur eindigde van generaal Augusto Pinochet, die Salvador Allende door middel van een door de VS gesteunde staatsgreep verdreef.

This is so awful. The military is in the street in Chile to repress protests against increased public transport fees. The echoes of images from 1973 are surreal; the military is nothing if not consistent as an enforcer of neoliberalization https://t.co/qOgKSQ5LtK

— Madeleine Wattenbarger (@madeleinewhat) October 19, 2019

Een ander lezer deelde een video van militairen in de stad Valparaiso:

Imágenes perturbadoras desde #Valparaíso, ya bajo toque de queda. Es muy doloroso ver a #Chile con militares controlando todas las calles, mientras la población muestra su hartazgo social. #ChileResiste pic.twitter.com/aCveQHtdZf

— Erika Guevara-Rosas (@ErikaGuevaraR) October 20, 2019

Vertaling: Verontrustende beelden van #Valparaíso, reeds onder avondklok. Het is erg pijnlijk om te #Chili zo te zien met militaire controle over alle straten, terwijl de bevolking zijn sociale uitputting toont.

Aanvulling globalinfo:

Zie ook (Spaans) Chile amanece con estado de emergencia y toque de queda

(De voorheen drie indymedia’s in Chili lijken alle drie opgehouden te zijn, die van buurland Argentinie doet het nog wel goed en bericht ook over Chili: https://argentina.indymedia.org/)

Vijf van de elf doden zijn gevallen bij een brand in een fabriek in het noord-oosten van de hoofdstad. De omstandigheden van die brand zijn nog niet duidelijk. Twee mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat ze door militairen beschoten zijn (bron: Clarin)