Ga naar de inhoud

Mijnwerkers Asturië op weg naar Madrid

Al maanden voeren mijnwerkers in Asturië, die werkloos worden omdat de steenkoolmijnen tegen afspraken in vervroegd gesloten worden, hevig strijd. hele dorpen doen mee met militante acties en vechten de relpolitie de dorpen uit. Een groep mijnwerkers is nu te voet onderweg naar Madrid, en wordt in elk dorp waar ze doorkomen onthaald en toegejuicht. Op 11 juli moeten ze aankomen.

1 min leestijd
mijn11juligroot

De strijd van de mijnwerkers gaat -anders dan tegenstanders beweren – er niet om dat ze de mijnen voor onbepaalde tijd open willen houden. Er was een afvloeiingsplan overeengekomen dat tot 2018 liep, zoals in deze (in het Engels vertaalde)  open brief vaneen ex-mijnwerker beschreven wordt . Desondanks werd door de nationale overheid zonder overleg de (EU)-subsidie plotseling dichtgedraaid waardoor ze allemaal hun baan dreigen te verliezen.

(meer links hier: https://www.indymedia.nl/node/5699)

http://libcom.org/news/coal-mines-ignite-asturias-10062012

 

Zie eerdere berichtgeving op globalinfo hier

mijnwerktocht

en filmpjes hier.

 

De mijnwerkers krijgen solidariteit van collega’s uit de hele wereld. Op 11 juli moeten ze dus in Madrid aankomen. Verwacht wordt dat vele duizenden sympathisanten zich dan bij hen aan zullen sluiten.

 

Dagelijks updates en nieuwe foto’s op hun faceboekgroep

 

Vertaling cartoon: links: Studenten en occupyers – passief verzet: kom we slaan erop

rechts: mijnwerkers – actief verzet: kom we gaan er vandoor

 

plaatjeactiefverzet