‘Mietendeckel’ (huurplafond) Berlijn door rechters teruggedraaid
Meer dan 20.000 mensen zijn op 15 april spontaan de straat op gekomen’ tegen de opheffing van het huurplafond door het Duitse Grondwettelijk Hof. Meerdere huurdersorganisaties hadden daartoe opgeroepen. De uitspraak word door huuractivisten gezien als bewijs dat alleen onteigening van de grote huisbazen tot resultaat zal leiden.
(Foto: Leonhard Lenz, wikimedia commons)
Meer foto’s van de demonstratie bij Umbruch
zie ook op Ander Europa:
19 april 2021 – We hebben op Ander Europa al verschillende bijdragen gewijd aan de campagne voor betaalbaar wonen in de Duitse deelstaat Berlijn. Daar kon in november 2020 een mooie overwinning van de huurcollectieven gemeld worden (zie Berlijn bevriest huurprijzen); de Berlijnse Senaat besliste de huurprijzen van heel veel huurwoningen voor vijf jaar te bevriezen op het niveau van juni 2019, de zgn. Mietendeckel (huurplafond). De huurcollectieven zijn momenteel bezig met een campagne om de grote private vastgoedbedrijven te onteigenen en een groot deel van het woningpark te socialiseren.
{youtube}fmDkNo122S0{/youtube}
Maar op donderdag (15 april) besliste het Duits Grondwettelijk Hof in Karlsruhe (Bundesverfassungsgericht) dat de beslissing van de Berlijnse Senaat ongeldig was; de bevoegdheid voor een dergelijke bevriezing zou alleen op federaal vlak, voor de Bondsrepubliek in haar geheel dus, kunnen genomen worden. De uitspraak is het gevolg van een klacht van parlementsleden van Merkels CDU en van de liberale FDP.
Hoe belangrijk de ‘Mietendeckel’ is werd donderdag meteen duidelijk: dezelfde avond nog dat Karlsruhe zijn besluit bekend maakte, kwamen in Berlijn naar verluidt 20.000 mensen op straat (video), in een mum van tijd gemobiliseerd. Men moet weten dat honderdduizenden gezinnen van de Mietendeckel konden genieten, maar ze zullen niet alleen voortaan de hogere huurprijs moeten betalen, maar dat ook met terugwerkende kracht.
De initiatiefgroep “Deutsche Wohnen und Co. enteigenen” reageerde in een persmededeling dat de beslissing van het Grondwettelijk Hof de gegrondheid aantoont van de eis om de grote vastgoedbedrijven te onteigenen. De lopende petitie om daarover een referendum te organiseren kreeg in ieder geval een flinke boost. (hm)