Ga naar de inhoud

Mensi, zanger Angelic Upstarts, overleden aan corona

Nadat eerder  dit jaar gitarist Tony Feedback aan corona overleed, is op 10 december de legendarische zanger en antifascistische activist Mensi Marx (Thomas Mensforth) overleden. Corona, alweer.

3 min leestijd

(Bron, inclusief foto, met excuses voor het vrouwvijandige scheldwoord, van de fb Anarchist Film Group)

Mensi was al een tijdje met pensioen als zanger, maar beklom nog regelmatig het podium.

Op sociale media wordt onder meer herinnerd aan het moedge optreden van de band in Finsbury Park. Londen, eind jaren 1980. Toen waren fascisten terreur aan het zaaien in de uitgaanswereld en op straat. Ze vielen de Upstarts aan tijdens concerten, omdat die zich openlijk antifascistische en ‘working class’ verklaarden en opriepen de fascisten te bestrijden. Een vertaling:

Zaterdag 27 mei 1989 speelden The Angelic Upstarts in The George Robey in Finsbury Park, Noord-Londen. Dit was een zeer belangrijke politieke gebeurtenis in Londen, het was het eerste Britse optreden dat de Upstarts hadden gespeeld nadat ze waren aangevallen door de fascisten van de muziekorganisatie Blood & Honour. De pub was veranderd in een fort, dichtgetimmerd en veiligheidsplatforms langs de borstweringen, er was een voorraad honkbalknuppels, knuppels en ijzeren staven – dit, in de volle verwachting van een serieuze strijd.

{youtube}STLsf_25DaQ{/youtube}

Blood & Honour dacht dat dit het einde was van de Upstarts, ze dachten dat ze konden doen wat ze wilden in Londen, maar Mensi, Red Action, Anti-Fascist Action en CSB hadden andere ideeën. De strijd tegen deze fascistische klootzakken zou hier beginnen. Na een grootscheepse picket bij een winkel die nazi-koopwaar verkocht in Carnaby Street en een bomvol optreden van de Upstarts en de Blaggers, dat zonder problemen doorging, begonnen antifascisten in Londen de strijd aan te binden met de fascisten.

{youtube}O9zvOU3JpV0{/youtube}

De George Robey is nu gesloopt nadat het 10 jaar braak had gelegen – de ruimte wordt ontwikkeld als een hotel met 8 verdiepingen en 200 kamers. Nog meer debiele, homogeniserende, selfie nemende, metro vullende, huur stijgende toeristen, om het leven van de Londenaren nog moeilijker te maken dan het al is. Niet alleen is dit een ander deel van de arbeidersklasse cultuur die door de plee gaat, maar de omvang van dakloosheid in Finsbury Park en het aantal mensen dat onder bruggen slaapt, zou een bron van totale schaamte en schande voor de Lokale Labour Autoriteit moeten zijn, voor de gekochte en betaalde burgemeester van Londen, maar het ergste van alles, voor het parlementslid voor dit kiesdistrict, de Right Honourable en niet erg waaks wat betreft sociale zuivering, heer Jeremy Corbyn.

Toegift: Tony Feedback speelt ‘In My Time of Dying’ (Bob Dylan, die het weer had van Blind Willie Johnson)
{youtube}Skf7IH30D_M{/youtube}