Ga naar de inhoud

Mensenrechten moeten niet worden achtergelaten bij de WTO-deur

Persbericht van Rights & Democracy and Human Rights Caucus bij de Internationale Dag van de Mensenrechten (Hong Kong, 10 december 2005)

2 min leestijd
Placeholder image

Vandaag, op de International Human Rights Day, gaven Rights & Democracy en andere civil society organisaties een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze stellen dat regeringen hun mensenrechtenverplichtingen moeten nakomen tijdens de onderhandelingen op de Zesde Ministeriële Conferentie van de Wereld Handels Organisatie (WTO). Deze WTO-bijeenkomst in Hong Kong zal op 13 december beginnen.

“Handel moet gezien worden als middel en niet als een op zichzelfstaand doel,” aldus Jean Louis Roy, de voorzitter van Rights & Democracy. “Indien de Doha Development Agenda haar belofte gestand wil doen, dan moeten de WTO-lidstaten gepaste stappen nemen om te verzekeren dat de mensenrechten nageleefd – en niet aangetast – worden door de regels van de heersende internationale handel.”

Meer dan 50 civil society groepen nemen deel aan een internationaal netwerk dat optreedt als “invloedsgroep op mensenrechtenterrein” rond de ministersvergadering. In hun verklaring dringen de groepen er bij de WTO-lidstaten op aan de Doha beloften waar te maken door Special & Differential Treatment voor ontwikkelingslanden als integraal onderdeel in de onderhandelingen op te nemen. Ze moeten daartoe de benodigde flexibiliteit voor ontwikkelingslanden toestaan om de bestaansvoorwaarden van de armen te beschermen, en elke regering in staat stellen om zelf het beleid te bepalen voor het publiek belang.

In een serie bijeenkomsten die rond de WTO-top in Hong Kong gepland is, zullen Rights & Democracy en de invloedsgroep toelichten hoe de handelsregels nu de mogelijkheden van regeringen beperken om bepaalde mensenrechtenverplichtingen na te komen, waaronder het recht op een voldoende hoge levensstandaard, het recht op voedsel, het recht op gezondheid, en arbeidsrechten.

Bron: “Human Rights Must Not be Abandoned at the WTO Door“.

Hier is de lijst van ondertekenaars. En hier is meer informatie over de bijeenkomsten in Hong Kong.
Vertaling: Rob Bleijerveld

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)