Ga naar de inhoud

Meningen over het ESF

Enkele mensen die naar het Europees Sociaal Forum (ESF) zijn geweest, werd gevraagd naar hun oordeel over het gebeuren. Hieronder staan hun reacties. Oorspronkelijk tiepten ze die (op basis van een aantal emailvragen) met het idee dat ze gebruikt zouden worden voor een overzichtsartikel in tijdschrift Ravage. En dus niet met het idee dat ze geheel te lezen zouden zijn. Uiteindelijk leken ze me interessant genoeg om ook integraal ter beschikking te stellen…

27 min leestijd
Placeholder image

*******************

Carolijn Terwindt

Ik vond het erg leuk. Ik vond het leuk om verschillende mensen uit verschillende landen te ontmoeten: het internationale karakter vind ik erg leuk. Ik vond het leuk om zoveel stalletjes met informatie over verschillende stichtingen en organisaties te zien. Ik vond het leuk om debatten, workshops en sprekers mee te maken. Ik heb veel geleerd.

Ik vond het leuk om in Londen te zijn.

Het was goed georganiseerd.

Omdat ik ook vorig jaar in Parijs ben geweest, wist ik wat ik kon verwachten en wat ik eruit kon halen.

Ik ben afgestudeerd in conflictstudies en ik vond het hier heel leuk om meer te weten komen over het conflict in Noord Ierland, juist van Ieren en Britten en op die manier meer “inside information”. Verder ben ik geïnteresseerd in de macht van multinationals en heb ik daar enkele workshops en films over gezien.
Ik ben bij een hele goede workshop geweest over de gevolgen van coca cola fabrieken in Colombia en India. Goede sprekers, goed voorbereid, to the point, interessant en met een duidelijk doel: coca cola boycot om de negatieve invloed op onder andere wateronttrekking en het bestaan van vakbonden in die landen te doorbreken.

Ook heb ik een theater-workshop over “war stories” gevolgd. Dat vond ik ook heel leuk, omdat het met conflict te maken heeft. En ik vind het leuk om mijn eigen creatieve kant aan te spreken.

Ik was gekomen voor inspiratie. Ook wil ik weten wat er leeft op Europees niveau. En hoe in andere landen tegen bepaalde problematiek wordt aangekeken en om van hen te leren. Zo heb ik een workshop gevolgd over hoe in Engeland met BNP, een extreem-rechtse partij wordt omgegaan.

En ik vind het interessant om te zien hoe de vakbond in andere landen nog een veel prominentere plaats lijkt te hebben. En om verhalen te horen over Colombia, India, etcetera. Ik wil weten in hoeverre de Nederlandse discussies en debatten aansluiten bij datgene wat er speelt op regionaal en mondiaal niveau.

Ik denk dat het Forum-gebeuren erg belangrijk is: het is een manier om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is een manier om informatie uit te wisselen, acties op te zetten, en het past binnen een globaliserende wereld waarin veel dingen met elkaar samenhangen. Politici en mensen uit het bedrijfsleven praten ook zo vaak in vergaderingen over de grens. Waarom betrokken burgers dan niet? Daarbij past het in een tijdperk waarin NGO’s vertienvoudigd zijn.

Ik denk ook dat steeds helderder wordt wat het forum wel kan en wat niet: haar mogelijkheden en beperkingen. Het hangt er ook heel erg vanaf of je als deelnemer of als mede-organisator gaat en wat je eruit wil halen: puur informatie verzamelen, of een eigen actie verspreiden. Ik denk dat het bij deze tijd past. En het is een leer-proces waarbij je elk jaar een selectie van de goede punten van vorige jaren naar voren zult zien komen en nieuwe dingen weer worden uitgeprobeerd.

Het zal niet eeuwig zo blijven. Als de tijden veranderen zal het Forum ook weer verdwijnen. Maar ik denk dat het nu goed is. Het bevordert betrokkenheid van burgers en geeft een gevoel van mogelijkheden: mogelijkheden om iets te doen aan dingen die je belangrijk vindt. Dat geeft weer een gevoel van vrijheid.

****************

Joli(e)

Ik wilde allereerst weten (Vraag 1): Hoe je het gevonden hebt?

ik ben in Londen NIET naar het officiële ESF geweest, dat was me te duur.
.
ik was in 2003 naar officieel ESF Parijs geweest nadat ik ervan had gehoord via de bekende AktieLijst, zie:
http://home.wanadoo.nl/jolarti/Jolarti/ESF
dat is een _oud_ verslag van mij, haal ik binnenkort van internet af,
misschien kun je er nog wat mee.

Vr 2) waarom was je erheen gegaan?

omdat ESF Parijs me inspireerde en ik contacten opdeed met interessante activisten groepen, zoals Queeruption en mensen uit het Nederlandse kraakgebeuren.

Vr 3) Heb je eruit gehaald wat je gehoopt had?

veel minder dan bij Parijs

Vr4) Nog wat gemerkt van geharrewar met strakke commie-groepjes?

ik weet niet wat je bedoelt?

Vr5) Heb je ook wat meegepikt van alternatieve programma’s als
Beyond ESF ed.?

ja, ik ben niet naar het officiële ESF geweest, en ik was er slechts 1 weekend.
ik ben alleen op de zaterdag naar Beyond ESF geweest en naar de feesten (queer feest) in RampArt.

Commentaar?

verrassend – want het afgelopen half jaar ergerde ik me groen en geel aan de ruzies binnen het linkse kamp over het ESF – ik vind het belangrijker kapitalisme te bestrijden, dan onszelf. Maar Beyond ESF heeft echt haar punt bewezen: het kan anders, goedkoper, en toch inhoudelijk – met soms nog concrete uitkomsten ook. Dat is toch wel wat anders dan het officieel ESF in Parijs waar heel vaak (in de ‘discussies’) meer dan 5 sprekers waren die zich eerst eens allemaal gingen voorstellen en daarna hun eigen verhaal deden waardoor er nooit tijd over was voor de bedoelde discussie..
Er was ook nog een flink vol programma op Beyond ESF – ze hebben kennelijk goed gezocht.

Vr 6) Wat vond je van de afsluitende demonstratie?

die voelde veel kleiner aan dan die in Parijs en het leek ook zoveel minder creatief – het was grappig dat we langs de houses of Parliament mochten lopen – duidelijk vanwege burgemeester bemoeienis Livingston.

Vr7) Wat verwacht je voor de toekomst van het forum-gebeuren?

als de autonomen, en horizontalen niet SNEL omarmd zullen worden door de ’top-down’ intellectuelen dan valt de (alter)globalistische beweging weer eens uit elkaar. Eenheid en massa zou zoveel inspiratie en momentum op kunnen bouwen – het zou een gemiste kans zijn als alle groepjes zich alleen maar op hun eigen filosofie focussen.
maar eerlijk gezegd:…ik ben pessimistisch en denk dat de ESF beweging _nu_ al doodgebloed is.

Vr8) Denk je dat het forum-gebeuren belangrijk is (voor jouw werk of in het algemeen?

voor mijn werk? Nee…
ESF belooft een andere, betere wereld – zelfs al ben ik pessimist, dat betekent niet dat je het niet moet proberen iets te doen. Idealisme als een soort rem op bijna onvermijdelijke slechte ontwikkelingen.
Tegenkracht blijft altijd nodig en een grote groep ESFers kan meer tegenkracht bieden dan sektarische cellen.

Joli(e)
http://www.joliesworld.com

****************************

Jo van der Spek

opvallend voor mij was de wereld van verschil tussen oude Irakezen enerzijds, searching history and identity en de anti-Bush retoriek van ESF etc.

terwijl het toch een centraal thema was, hoorde ik geen Irakese stem op het forum
wel een palestijn…

****************

Marco

Ik wilde allereerst weten (Vraag 1): Hoe je het gevonden hebt?

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen het officiële ESF en de autonome fora. Alles ESF noemen gaat voorbij aan de politieke realiteit dat de organisatoren van de verschillende autonome fora zich niet vertegenwoordigt (willen) zien door het ESF. Zij kozen er voor zich buiten het ESF te organiseren en een deel van hun programma richtte zich zelfs tegen de organisatoren van het ESF (niet tegen de bezoekers er van).

Ik heb zowel autonome en het officiële forum bezocht. Toen ik het enorme Alexandra Palace binnenstapte werd ik besprongen door krantenverkopers van de ontelbare aanwezige verschillende linkse partijen (in spe). Het was massaal en onpersoonlijk en ik voelde mijn hersencellen afsterven. De autonome fora (lang niet allemaal anarchisten trouwens) waren daarentegen prettig en veel menselijker van maat en opzet. Het was ook allemaal gratis en de logistiek was grotendeels in eigen beheer. Dit in tegenstelling tot het ESF dat alles aan commerciële bedrijven had uitbesteed. Dit was voor de ESF organisatie een manier om het organisatie proces onder hun controle houden.
Bij de autonome fora zaten verdomd interessante theoretische bijeenkomsten bij zoals het Radical Theeory Forum en Life Despite Capitalism. Ik ben ook naar een kleiner ESF forum geweest maar daar zat ik meteen weer tussen de polderende NGO’ers en politieke partijen die allemaal beweerden de beste te zijn. Ik en daar niet lang gebleven.

Vr 2) waarom was je erheen gegaan?

Ik wist dat nogal wat PGA groepen meededen aan het organiseren van autonome fora en het was in de buurt.

Vr 3) Heb je eruit gehaald wat je gehoopt had?

Meer nog. Ik had namelijk niets verwacht en heb me laten verrassen door de inhoudelijke debatten in de eerder genoemde fora. Ik heb er ook kennis genomen van de nieuwste hype in actieland: “precariteit” http://indymedia.nl/nl/2004/10/22413.shtml. Dat wordt een grote hit de komende jaren, let maar op. Ook de Rizomen van Deleuze deden het goed.

Vr4) Nog wat gemerkt van geharrewar met strakke commie-groepjes?

In het Alexandra palace waren ze druk bezig elkaars leden te rekruteren en afgaande op de sprekers tijdens de grote debatten kon je wel merken dat men het ESF roer stevig in handen heeft. Hoewel vooraf septisch ben ik ook wel blij met de interventies tijdens het ESF. Misschien lijkt het voor de buitenstaander of achteloze bezoeker marginale broederstrijd maar het laat toch wel duidelijk zien dat autoritair links niks geleerd heeft. Nog steeds gaat men tot het uiterste om iedere kritiek op ‘hun ESF’ belachelijk te maken. Ik doel dan bijvoorbeeld op de schandalige wijze waarop demonstranten tegen de bezetting van Irak door de organisatoren van het forum werden uitgejouwd. http://www.indymedia.org.uk/en/2004/10/299269.html en de verklaring van Alex Callinicos van het SWP politburo na de arrestaties bij het podium van de ESF demo (zie hier: http://www.indymedia.org.uk/en/2004/10/299657.html)

Vr5) Heb je ook wat meegepikt van alternatieve programma’s als Beyond ESF?

Zoals ik al zij leuk, al waren veel tijdens het “beyond ESF” (organisatie: Wombles) me te plat activistisch. Vooral het aangekondigde protest tegen de G8 in schotland (garant voor een dag lang workshops) vond ik toch vooral “flogging a dead horse”.

Vr 6) Wat vond je van de afsluitende demonstratie?

Had ik geen zin in.

Vr7) Wat verwacht je voor de toekomst van het forum-gebeuren?

Eigenlijk helemaal niets.

Vr8) Denk je dat het forum-gebeuren belangrijk is (voor jouw werk of in het algemeen)?

Nee joh, het is een mooie aanvulling op het veelal lokale werk en zet je dagelijkse bezigheden eventjes in een wat breder perspectief, dat is best belangrijk. Ook is het een mooie graadmeter voor wat de nieuwste trends in actieland zijn. Het is ook reuze gezellig, maar de politieke relevantie voor mijzelf en een collectief als Eurodusnie is klein. Voor wie het wel van groot politiek belang is zijn de vertegenwoordigers van parlementair links, die zichzelf op dit soort massabijeenkomsten graag presenteren als verkiesbaar ‘alternatief’ of in het geval van de NGO’s het buitenparlementaire verlengstuk daarvan. Zij kunnen zich daar mooi opwerpen als de vertegenwoordigers van ‘het ongenoegen’.
Dat hun ‘andere wereld’ helemaal niet zoveel afwijkt van de bestaande wereld blijkt niet alleen uit hun politieke programma, maar vooral ook uit hun -onder meer onder de vlag van het ESF – gevoerde praktijk.

*****************************

Tijn van Beurden

Vr 2) waarom was je erheen gegaan?

Was ook in Parijs geweest en dat was me goed bevallen

Vr 3) Heb je eruit gehaald wat je gehoopt had?

redelijk. achteraf bedenk je altijd betere ,andere lezingen of workshops, of culturele gebeurtenissen, maar heb ’t dit keer beter aangepakt als vorig jaar. Meer naar kleinere workshops

Vr4) Nog wat gemerkt van geharrewar met strakke commie-groepjes?

niks gemerkt.Wel erg veel SWP krantverkopers overal bij de toegangen tot de evenementen!

Vr5) Heb je ook wat meegepikt van alternatieve programma’s als Beyond ESF?

heb ik net voor demonstratie gezien , was inspirerend geheel

Vr 6) Wat vond je van de afsluitende demonstratie?

Demo was ok. Sfeer prima bij de demonstranten en publiek. alleen wel erg veel politie langs de route.

Vr7) Wat verwacht je voor de toekomst van het forum-gebeuren?

denk dat de formule wel geslaagd is en dit zal de komende jaren zo wel blijven bestaan lijkt me

Vr8) Denk je dat het forum-gebeuren belangrijk is (voor jouw werk of in
het algemeen)?

Belangrijk? Niet direkt. Zoveel kun je er nou ook weer niet van verwachten.

******************************

Tuur Elzinga

Ik wilde allereerst weten (Vraag 1): Hoe je het gevonden hebt?
Leuk, (soms te) druk, inspirerend en (vooral de kleinere bijeenkomsten) inhoudelijk nuttig. Daarnaast zeer nuttig voor nieuwe contacten en netwerken.

Vr 2) waarom was je erheen gegaan?
Vanwege persoonlijke interesse, ivm de organisatie van het NSF en het aanhalen van een aantal geplande contacten. (plus familiebezoek en ‘vakantie’)

Vr 3) Heb je eruit gehaald wat je gehoopt had?
Het is me niet tegengevallen!

Vr4) Nog wat gemerkt van geharrewar met strakke commie-groepjes?
Nee, maar me wel geërgerd aan de overkill aan colporteurs.

Vr5) Heb je ook wat meegepikt van alternatieve programma’s als Beyond ESF ed.?
Ja, m.n. van het programma in Camden centre. Daar was een boeiend programma (op de zaterdagmiddag, toen ik er was i.i.g.) en daar zat ook Indymedia. De sfeer was er goed en erg relaxed.

Vr 6) Wat vond je van de afsluitende demonstratie?
Daar was ik (helaas) niet bij.

Vr7) Wat verwacht je voor de toekomst van het forum-gebeuren?
Als we de kwaliteit kunnen blijven verbeteren en kunnen voorkomen dat de fora door één (soort) organisatie geclaimed wordt, dan kan het nog lang de moeite waard blijven. Vooral de ingezette decentralisatie kan daarin een belangrijke rol spelen.

Vr8) Denk je dat het forum-gebeuren belangrijk is (voor jouw werk of in het algemeen)?
Voor mijn werk van dit moment wel belangrijk, niet noodzakelijk. In het algemeen is het vooralsnog ook tamelijk belangrijk, vooral echter als belofte: van wat eruit voort zou kunnen komen. Dat blijft nog even afwachten.

***********************

Robin

1) Hoe je het gevonden hebt?

Mijn ervaringen lopen sterk uiteen. Aan de ene kant was er het te grote ESF dat een bevreemdend gevoel achterliet wegens uiteenlopende redenen, zoals de nadruk op consumptie van het ESF en het gebrek aan kritisch vermogen. London is bovendien duur, net als de entree voor het driedaagse evenement. Aan de andere kant blijft het ESF een prima mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en nieuwe organisaties die je eerder nog niet kende, te ontdekken.

Vr 2) waarom was je erheen gegaan?

Op de eerste plaats is het voor sociale redenen. Elk jaar ga ik naar het ESF om de mensen te ontmoeten in mijn kennissenkring, zowel binnen als buiten sociale bewegingen. Het ESF is een uitstekende manier om even de toerist uit te hangen en met vrienden te zijn die je al lang niet gezien hebt.

Op de tweede plaats ga ik naar het ESF om te schrijven en foto’s te maken, en om te zien hoe de bewegingen en organisaties er momenteel voorstaan. Is er enige vooruitgang te zien, of blijven ze vooral stilstaan? Hoe staat het met het ESF-proces, en waar beweegt men naartoe?

Op de derde plaats ging ik naar het ESF om deel te nemen aan discussies en debatten om zodoende nieuwe ideeën op te doen over sociale transformatie en hoe we die betere wereld nu reeds in de praktijk kunnen brengen.

Vr 3) Heb je eruit gehaald wat je gehoopt had?

Dit was mijn derde keer dat ik het ESF heb bezocht, en nog altijd loop je op tegen een muur aan van ongeloof dat die andere wereld -waar men het altijd over heeft- zich zo moeilijk vertaalt in de wijze waarop debatten worden georganiseerd en ideeën en nieuwe praktijken worden vertaald. Er is veel retoriek, en debatten zijn elitistisch. Het richt zich op consumptie van het ESF. De inhoud is vaak erg pamfletterig en het blijft lang zoeken totdat je bij een debat bent geraakt die, behalve de aansprekende titel, ook inhoudelijk de moeite waard is.

Dit laatste was in London overigens wel makkelijk – niet omdat er zoveel goeds was, maar omdat je makkelijk van meerdere debatten tegelijk genieten kon. Met je hoofdtelefoon op, waarmee je de vertalingen beluistert, kon je ‘zappen’ of browsen tussen een tiental debatten in het Alexandra Palace. Vaak zit er dan wel een debat tussen die dan enigszins interessant zijn. Op sommige locaties hoefde je enkel je hoofd om te draaien om een ander debat te kunnen volgen.

Maar ook als de inhoud je wel bevalt, zijn deze debatten vaak elitistisch. Deelname aan het debat is lastig – in zoverre er al spraken is van debat. Want het blijft vaak steken in het uitwisselen van statements. Vooral in London zaten daar, verrassend genoeg, vele ‘heel gewone’ gangbare meningen tussen, van gematigde vakbondsleiders bijvoorbeeld.

Desalniettemin heb ik weer veel nieuwe ontdekkingen gedaan, en ben ik weer op de hoogte wat er zich afspeelt rond het ESF. Veel nieuwe organisaties heb ik ontdekt en ideeën opgedaan, vooral door toevallige ontmoetingen met mensen die je van te voren nog niet kende. Daarnaast heb ik voldoende stof voor een rits artikelen. Het ontbreekt me alleen nog even aan de tijd.

Vr4) Nog wat gemerkt van geharrewar met strakke commie-groepjes?

Het probleem was vooral Ken Livingstone, burgemeester van London. Hij heeft met donaties een redelijk deel van het programma weten te hervormen en veel besluitvorming naar zich toegetrokken. Radicale ideeën bijvoorbeeld werden geweerd en een groot deel van het programma werd sterk gematigd, met ideeën die je ook in de Volkskrant en dergelijke tegenkomt.

Daarnaast werd een en ander vooral vertaald als de Ken Livingstond Road Tour, waarbij hijzelf de grote ster speelde. Het ESF als een politiek vehikel van ‘Red Ken’ dus. In de tussentijd ging de politie onder zijn leiding over tot criminalisering van de alternatieve ESF-bijeenkomsten, door continu te surveilleren en de deelnemers eraan lastig te vallen.

Inhoudelijk heb ik daar redelijk veel van gemerkt tijdens de debatten. In de alternatieve bijeenkomsten is er erg veel gediscussieerd hierover. Een van de centrale vragen was of de dominantie van de (lokale) staat en politieke partijen een noodzakelijk ingrediënt is van de Sociale Fora, en de grootschaligheid ervan. Deze discussie werd ook al in Parijs (http: //indymedia.nl/nl/2003/11/15543.shtml) gevoerd.

Tijdens het ESF werd er ook actie gevoerd tegen de grote betrokkenheid van Ken Livingstone en de Londense autoriteiten (GLA). Je kan voor of tegen de actie zijn om een debat tijdens het ESF tijdelijk te verstoren, maar de argumenten zijn steekhoudend. Zie voor de flyer “ANOTHER WORLD IS FOR SALE (16/10/2004)” die gebruikt werd tijdens de actie tegen de
dominantie van ‘Red Ken’, http://www.urban75.net/vbulletin/archive/index.php/t-91346.html

Vr5) Heb je ook wat meegepikt van alternatieve programma’s als Beyond ESF?

Voor mensen die nog niet zo bekend zijn met sociale bewegingen, de ideeën die er leven en allerlei organisaties, kan het ESF fantastisch zijn. Maar als je er naartoe gaat om werkelijk nieuwe ideeën, die verfrissend zijn, te ontdekken, dan kan je beter naar de alternatieve side-events gaan. Deze waren in London goed georganiseerd en wat betreft inhoud veelal erg strak en inhoudelijk erg goed – veel beter dan Parijs (2003) of Florence (2002).

Vooral van de discussies rondom het Radicale Theorie Forum en discussies rond het forum “Leven ondanks het kapitalisme” heb ik veel kunnen leren en waren zeer enerverend. Tijdens het Radicale Theorie Forum, waar we onder meer spraken over de politieke achtergrond van het Sociaal Forum en over feminisme, werd na de inleiding van een debat of workshop gesproken over de vorm ervan en werd de consensus hierover gezocht.

Er zijn nauwelijks dogmatische ideeën over hoe het zou moeten zijn, maar gezamenlijk wordt bekeken hoe we willen discussiëren en waarover precies. Vervolgens wordt de structuur vastgelegd. De empowerment en de kracht die daarvan uitgaat, staat in schril contrast met het Europees Sociaal Form, dat bevreemdend aanvoelt. De laatste keer dat ik vanaf Alexandra Palace, de grootste ESF-locatie, de bus terug de stad in nam, voelde bevrijdend aan.

Vr 6) Wat vond je van de afsluitende demonstratie?

Ik zat lekker op de bank de film Antz te kijken. In de tussentijd even op teletekst en het nieuws gekeken. Nauwelijks een woord over het Europees Sociaal Forum. Er was wel wat algemene media-aandacht, maar de demonstratie werd door de BBC-nieuwsdienst op teletekst niet eens in verband gebracht met het Forum.

Overigens hebben wel veel Britse vrienden van mij meegedaan. Enkelen van hen hielpen mee met de pro-kapitalistische demo. Ze liepen rond met leuzen als “Terug naar de slavenhandel”. Gekscherend genoeg zag de politie de actie als een werkelijk tegendemo en niet als een ludieke actie en werden de twee demonstraties van elkaar afgescheiden.

Vr7) Wat verwacht je voor de toekomst van het forum-gebeuren?

Het Forum zou zich moeten opheffen en op moeten gaan in kleinere fora over specifieke onderwerpen. Het is een debatplaats, maar meer ook niet. En als zodanig lijkt de dynamiek wel een beetje voorbij. Tijd voor iets anders.

Dat is mijn idee, maar tegelijkertijd weet ik ook dat er te veel grote NGO’s en politieke partijen zijn die denken het ESF te kunnen gebruiken voor hun eigen doelen. Het Forum zal dus gewoon blijven bestaan. Het is de hoop dat er iets positiefs voortkomt uit de lokale, nationale of regionale fora die over het algemeen (er zijn uitzonderingen) veel democratischer zijn. Maar zoals London bewezen heeft, worden deze lokale fora zo weer buitengesloten, zodra het centrale organiserende comité van het ESF er niets mee te maken wil hebben.

Er is te veel machtspolitiek binnen de processen van het ESF en WSF en dat zal ook haar dood betekenen. De oude linkse politiek heeft het afgedaan, en het Forum in de huidige opzet is een van de laatste stuiptrekkingen. De dissidenten binnen de organiserende comités zullen meer en meer opstaan en wellicht een vuist kunnen maken. Maar dat zal zijn tijd moeten hebben. Ik heb niet veel hoop dat het veel anders zal zijn in Athene tijdens alweer de volgende ESF. Maar dat weerhoudt mij er niet van om opnieuw te gaan.

Vr8) Denk je dat het forum-gebeuren belangrijk is (voor jouw werk of in het algemeen)?

Ja, het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ideeën en ontwikkelingen, en om de mensen en organisaties te ontmoeten waar je mee wilt samenwerken. Maar het is vooral een politieke propaganda-machine. En daar moet je doorheen zien te prikken om eruit te halen wat je wilt.

Daarnaast speelt het Forum ook een rol met betrekking tot de samenleving als geheel. Het Forum is belangrijk om publieke ruimte op te eisen in de media en op straat bijvoorbeeld; om nieuwe ideeën te verspreiden. Dat is een zwak punt van het Forum; dat het daarin faalt. Het trekt veel nieuwe mensen aan die zich willen inzetten voor sociale strijd, en nieuwsgierige mensen in het algemeen. Maar het blijft steken in nieuwe lidmaatschappen van politieke partijen en NGO’s. Er ligt weinig nadruk op hoe men hier en nu reeds kan beginnen die andere wereld in de praktijk te brengen, en het is nauwelijks in staat een breuk te veroorzaken in de heersende visies in de maatschappij over de samenleving, economie, recht, ecologie en andere sociale relaties.

********************

Libby:

Ik wilde allereerst weten (Vraag 1): Hoe je het gevonden hebt?

Ik ben blij dat ik er bij was. Het was weer een verrijkende ervaring, heb er heel wat uit geleerd, nieuwe skills en dingen kunnen oefenen. ook veel mensen ontmoet en teruggezien en op verschillende vlakken kunnen netwerken en nuttige dingen doen.

Vr 2) waarom was je erheen gegaan?

In de eerste plaats om te helpen in het mediacenter (Camden center), helpen bij het dispatchen van de nieuwsgaring (zie imc UK middenkolom)

Ten tweede ook als verslaggever ter plaatse (sfeerbeelden) voor een Belgische vereniging die betrokken is bij de organisatie van het BSF en die vorig jaar nog sterk betrokken waren bij het ESF. Dit jaar ontbraken de middelen om naar Londen te trekken en er was ook flink wat kritiek op het opzet van vorig jaar al. *//**/http://users.skynet.be/uilekot/*

Ten derde om contacten te leggen met andere ecologisten

Ten vierde om te gaan brainstormen met andere vrouwen over het opzetten van een woman.indymedia.org syndication site annex vrouwencollectief.

Ten vijfde, en dat is uiteindelijk dominant geworden, de Ahimsa affaire en de zaak Wilders bij Indymedia NL, overleggen, ervaring uitwisselen en ondersteunen war mogelijk en noodzakelijk.

Vr 3) Heb je eruit gehaald wat je gehoopt had?

De vrouwenbijeenkomst is er bij ingeschoten door het vele werk rond Ahimsa, maar het pluspunt was dan weer dat er flink wat interesse was vanuit de corporate media en het persbeleid deftig op poten werd gezet, er was goede afstemming en we hebben duidelijke boodschappen kunnen uitsturen

Verder kon ik onverwacht ook mijn steentje bijdragen aan het opzetten van een ondersteunend netwerk rond het opnieuw in de ether brengen van een vrije radio in Bagdad en een aantal initiatieven rond ICT aldaar (Linux users group en contacten voor het opzetten van een peer to peer netwerk in de stad)

Vr4) Nog wat gemerkt van geharrewar met strakke commie-groepjes?

Ja, vooral de vertraging bij het begin van de demo zondag, vooral het gevolg van hun onderlinge geruzie over wiens spandoek nu wel aan de kop mocht. Mjn enige commentaar hierbij was een meewarige glimlach. maar het toont maar weer eens aan dat er niet twee blokken waren (het officiële ESF en de alternatieve programma’s) maar dat er ook intern wel genoeg strubbelingen waren. Ook de degoutante manier waarop de Babels behandeld werden is een teken aan de wand.

Vr5) Heb je ook wat meegepikt van alternatieve programma’s als Beyond ESF?

Een goeie workshop over antiterrorisme-repressie en mensenrechten, die eigenlijk perfect aansloot bij een meer theoretische workshop in het officiële programma van vorig jaar, maar waar dit jaar blijkbaar geen plaats voor was. Heidi Guiliani, die in het pannel zat noemde dat een echte schande.
We logeerden in rampART, heb daar ook een beetje kunnen meewerken aan de radiouitzendingen en de avondprogrammatie. Verder zat ik “vast” in camden center.

Vr 6) Wat vond je van de afsluitende demonstratie?

Die hen ik enkel tweedehands kunnen volgen via de telefoon, kreeg daar wel bijna minuut na minuut verslagen over doorgebeld vanuit verschillende blokken.

Opvallende feitjes:

Het geharrewar over het kopspandoek
De deelname van het pro-kapitalistisch blok en het feit dat de politie er intrapte en het nodig vond om dat blok te “beschermen” tegen de officiële demo, terwijl het allemaal een grap was en afgesproken spel en het groepje “pro-kapitalisten” gewoon mee wilde opstappen met de rest. Het feit dat de politie zomaar een groep actievoerders kon proberen te beletten om vanuit beyond ESF naar een toegestane demo te laten gaan Het feit dat de politie zonder toestemming van de organisatie de afgesloten ruimte rond het podium op Trafalgar Square instormde en heel brutaal een eind maakte aan een discussie tussen het groepje dat van Beyond ESF werd geprobeerd deelname aan de demo te beletten en de ESF organisatie, net op het moment dat door bemiddeling van een Indymedia medewerker er een oplossing was (net die bemiddelaar werd hardhandig aangepakt en gearresteerd en moest als enige zonder aanklacht losgelaten worden)
het feit dat de politie na het concert de laaste 500 toeschouwers die nog even wilden nafeesten sterk provoceerde tot een rel, zonder dat de feestvierders daar op in gingen.

Over al deze incidenten met de politie heb ik verschillende getuigen afzonderlijk van elkaar uitgebreid gedebriefd. het hele verhaal is hallucinant (verschillende getuigen werden ook door de politie gebrutaliseerd, vooral die mensen die een fototoestel of camera bijhadden)

Vr7) Wat verwacht je voor de toekomst van het forum-gebeuren?

Het moet duidelijk over een andere boeg, dat was vorig jaar al de vaststelling, nu wordt ze bevestigd. het begint te veel op een soort gecommercialiseerd festival voor rijkere hobby-activisten en professionals uit de ngo-wereld (en dan nog voor de grotere, rijkere ngo’s, want de mensen van het kleine ngo’tje waar onze eco-actiegroep mee smanewerkt konden het zich niet eens veroorloven om te gaan) Het mag ook allemaal iets concreter, de acties vanuit de alternatieve programmatie kwamen verfrissend over ten opzichte van de logheid van het officiële gebeuren.

Vr8) Denk je dat het forum-gebeuren belangrijk is (voor jouw werk of in het algemeen)?

Ja, het forum heeft een parrallele kant ontwikkeld, dit jaar nog meer dan vorig jaar, bezoekers lopen heen en weer tussen het officiële en het alternatieve ESF, leggen contacten, putten toch een zekere energie uit het geheel, gaan in groepjes samenzitten en werken concrete projecten uit, die dynamiek zie je ook ontstaan op kleinere samenkomsten die eerder op reflexie en uitwisseling gericht zijn dan op één concrete actie. Maar dat ESF en het internationale kader dat er bij komt kijken geeft het toch iets extra’s. Mensen worden gestimuleerd om dingen te gaan doen door uitwisseling en door samen embryonaal dingen te gaan opzetten, sommige van die initiatieven zullen een stille dood sterven, maar anderen zullen geconcretiseerd worden en groeinen.

Misschien moeten de ESF programma’s daar weer aansluiting bij krijgen en weer meer rond concreten zaken gaan werken en gemeenschappelijke acties op touw gaan zetten in plaats van te blijven hangen in gepraat. Het ESF moet leren weer aan te sluiten bij de behoeften van zijn deelnemers en de vrijwillgers die het geheel helpen dragen.

***************************

Erik Wesselius (CEO):
een samenvatting van telefonisch interview)

Erik heeft alle drie de ESF’s meegemaakt en ziet een negatieve ontwikkeling: “De oud-linkse splinterpartijen hebben altijd al geprobeerd aan het roer te komen, maar dat was nu met de SWP in Londen wel op z’n toppunt. IN Parijs zag je het ook wel, toen waren het de communistische partij en trotskistische partijen, maar het was minder extreem dan in Londen. Ook de invloed van de Gemeente London was niet best, die hebben het programma flink beïnvloed. Zo mocht een onderwerp als de Europese Grondwet klaarblijkelijk niet te prominent in het programma, om Blair’s Labour niet teveel te ontrieven.”

“Wij gaan er vooral om pragmatische redenen heen. Ons onderzoekswerk is bedoeld voor activisten uit heel Europa en die komen daar bij elkaar. In die zin was het ESF ook deze keer voor ons wel een succes, we hadden weer enkele goed bezochte seminars, konden flink netwerken etc.”

“Maar qua evenement was dit ESF een flinke achteruitgang ten aanzien van vorige en dat kwam vooral door het opereren van groepen als de SWP. Opvallend was ook dat er met zo’n 20.000 deelnemers veel minder deelnemers waren dan in Parijs of Florence.”

“Ook in de aanloop zijn er grote problemen geweest. De voorbereidende Europese vergaderingen zijn arbeidsintensief. Als dan vervolgens blijkt dat een groep als de SWP de besluiten naar believen negeert, werkt dat vernietigend. Ik heb ook mensen gesproken, bijvoorbeeld van Attac Zweden, die de afgelopen jaren veel tijd gestoken hadden in het helpen voorbereiden, die niet langer van plan zijn om zo voort te gaan. Ik vraag me dan ook af of het nog haalbaar is om een ESF op deze manier te blijven organiseren. Daar komt bij dat een belangrijke groep zoals de tolken, ook zware kritiek naar buiten gebracht hebben. Het is de vraag of die nog wel mee willen blijven doen…”

(Vraag: maar is het niet zo dat alternatieve programma’s een deel van het ESF overgenomen hebben, maar dan dus buiten het officiele programma om? “Hmm.. da’s wel een heel positieve kijk op de zaak. Ik heb goeie en vrolijke parallelle programma’s bijgewoond, zoals van Schnews die hun tienjarige bestaan vierden. Maar ze moesten nu wel opconcurreren tegen het officiële ESF-programma. Misschien hadden ze meer publiek gekregen als ze het gewoon op een ander moment hadden gedaan…
We waren niet erg positief over het officiële ESF-programma, veel onderwerpen ontbraken of waren onzichtbaar. Daar kwam bij dat toegang of deelname echt verschrikkelijk duur was. Ik kan me voorstellen dat mensen liever aan het gratis alternatieve programma deelnamen…”

“Wat de toekomst betreft: Ik vraag me sterk af of deze Europese Forums nog lang zo door zullen bestaan. Er was even sprake dat er een soort nieuwe internationale zou ontstaan, maar dat is niet gebeurd. Als het wel gebeurd was, zou die waarschijnlijk door de dogmatische communistische partijen overgenomen zijn. Nu is het dus een soort markt, waar dezelfde partijen blijven proberen hun stempel op te drukken. Of het in Griekenland de volgende keer anders wordt is de vraag, dan zou het daar juist goed opengegooid moeten worden en echt toegankelijk zijn voor allerlei stromingen. Maar het is de vraag of dat daar wél mogelijk is.”

“Een van de meest belangrijke zaken is dat kritiek mogelijk moet blijven, ook intern. Londen was juist een voorbeeld dat geprobeerd werd elke discussie op dat gebied te smoren. Dat belooft niet veel goeds.”

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door diversen.)