Ga naar de inhoud

Melkveehouders protesteren in Brussel en Luxemburg

Europese melkveehouders protesteren tegen de lage prijzen voor hun melk.

1 min leestijd
Placeholder image

 Eerst gingen vorige week uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, duizenden melkveehouders op tractoren naar Brussel. Daar werden straten geblokkeerd.

De melkveehouders eisen een betere prijs voor hun melk, onder andere door stringenter quotumbeleid.

In Luxemburg was op maandag 22 juni de vergadering van de ministers van landbouw.  Tussen de 3000 en 5000 boeren waren daar verzameld en werden door de politie tegengehouden toen ze het gebouw waar vergaderd werd probeerden binnen te dringen ("De melkveehouders bekogelden de politie met pakken melk en eieren en braken vervolgens door de afzettingen heen. De politie kreeg de zaak vrij snel onder controle. De boeren droegen onder andere een spandoek met de tekst ’Voor een leefbaar inkomen’.")  (bron) .

In plaats van de maatregelen te nemen waar de boeren om vragen, komt de EU (op verzoek van onder andere de Nederlandse minister van landbouw Verburg) met een zinloze campagne om meer melk te drinken.

Zie voor achtergrond van het Europese melkbeleid (en hoe boeren daar niet beter van worden, noch in de EU noch daarbuiten) het dossier op voorwie.eu (pdf)