Ga naar de inhoud

Melkacties in heel Europa, NmA geblokkeerd

Melkveehouders zijn in heel Europa aan de slag met acties om de lage prijs die ze voor hun melk krijgen aan te klagen. Ook in Nederland. Vandaag vergaderen de boeren op Europees niveau over het vervolg van hun acties

2 min leestijd
Placeholder image

Sinds de mislukte vergadering van Europese landbouwministers op 7 september (zie eerder uitvoerig bericht daarover op voorwie.eu) voeren malkveehouders overal acties. In de meeste gevallen storten ze hun melk over akkers uit. Ook wordt in veel gevallen melk weggegeven aan consumenten. Maar ook – zoals gisteren – worden acties bij regeringsgebouwen of supermarktketens gehouden. Gisteren was onder andere de NMa in Den Haag doelwit.

Image

foto’s van website DDB

De boeren stellen dat de prijs die ze voor hun melk krijgen, zo’n 20 cent per liter, ver onder hun kostprijs ligt. Ze leggen er dus geld op toe. Interessant is dat ze daarbij wijzen op de oppermachtige positie van supermarktketens die de prijs dicteren, in combinatie met het feit dat iedereen veroordeeld is om op de wereldmarkt tegen elkaar te concurreren (1). Veel boeren zien een oplossing in het instellen van een garantieprijs bij een vastgesteld quotum aan melkproductie. Ze verklaren tegelijkertijd niet voor de wereldmarkt te willen produceren om boeren elders niet te beconcurreren (en willen zeker geen exportsubsidies ontvangen).

Op de website www.voorwie.eu, dat over het Europese handelsbeleid gaat, is ook een dossier gemaakt over landbouw en de melksector. Dat is hier te vinden.

 

Meer informatie is oa. te vinden bij de Dutch Diarymen Board (DDB)

zie ook: melkquotum.startpagina.nl/
Video’s van DDB-acties

1) Zie bijvoorbeeld stuk in NRC 23 september: Supermarkt Krijgt de Zwarte Piet Toegespeeld.
—————————–

(abonneer je (gratis) op de tweewekelijkse nieuwsbrief over vrijhandelsperikelen van ‘global europe voorwie?’)