Ga naar de inhoud

Mei van Bezettingen Begonnen: Universiteit Utrecht Bezet

Vanochtend is de ‘May of Occupations,’ georganiseerd door End Fossil: Occupy!, ook in Nederland begonnen. Een groep van veertig studenten heeft het Minnaertgebouw betreden en “eisen hun universiteit terug”. De hal hangt nu al vol met banners met teksten zoals “Oeps … Bezet” en “UU Shell Break Up!”. De studenten zijn van plan tot woensdagmiddag te blijven.

3 min leestijd

Het tijdperk van de fossiele industrie is voorbij

De studenten hebben deze actie georganiseerd om druk uit te oefenen op Universiteit Utrecht, zodat die de banden met de fossiele industrie verbreekt. Verder eisen ze dat de universiteit eerlijk en open is over genoemde banden, en dat de universiteit zich actief inzet om inclusiever te worden. “Het is tijd voor radicale verandering. Wij zijn hier niet als jullie inspiratiebron. Het is diep triest dat wij hier vandaag moeten zijn, omdat jullie weigeren je verantwoordelijkheid te nemen,” zegt Bobbie van End Fossil: Occupy! Utrecht. “Het tijdperk van de fossiele industrie is voorbij.”

#MayWeOccupy

De actie is het begin van een reeks acties op Nederlandse universiteiten, die allemaal onderdeel zijn van de internationale May of Occupations. Sinds vorige week bezetten studenten over de hele wereld hun onderwijsinstelling om de urgentie van de klimaatcrisis voelbaar te maken. Het doel is overal om de banden tussen de fossiele industrie en het onderwijs te verbreken. “Onderwijsinstituten hebben een grote verantwoordelijkheid en rol in het vormen van hun leerlingen, en daarmee de samenleving. We moeten het probleem nú aanpakken, en dit betekent dus ook dat we niet voorbereid moeten worden op een achterhaalde samenleving,” aldus Bobbie. Zo moeten excursies naar, en carrière-evenementen met Shell bijvoorbeeld geschrapt worden. Ze zijn niet meer van deze tijd, aangezien Shell één van de grootste vervuilers en ook één van de grootste verspreiders van misinformatie. De studenten vinden het scheef dat een wetenschappelijk instituut zoals Universiteit Utrecht samenwerkt met een bedrijf dat “is gebaseerd op leugens.”

Vier de verandering

De bezetting is georganiseerd in de vorm van een festival. De komende 3 dagen zullen er lessen en workshops zijn waarbij iedereen welkom is om aan te sluiten. Elke dag wordt er ingegaan op een van de drie eisen van End Fossil: Occupy! Zo wordt er door de studenten een alternatief studieprogramma georganiseerd, op een manier die ze ook graag van de universiteit zouden willen zien. Er zal bijvoorbeeld een kans zijn om over biodiversiteit en dekolonisatie te leren, maar er zijn ook workshops over hoe je je eigen kledingstukken of fiets kan repareren. Bobbie hoopt de komende paar dagen dat mensen zullen inzien dat activisme ook iets energieks en gezelligs kan zijn, “De klimaatcrisis is al zwaar en eng genoeg, laten we ons de komende paar dagen deze plek eigen maken en het ook leuk hebben. Dat we actie voeren betekent niet dat we de komende paar dagen boos voor ons uit zullen staren. We kunnen nu nog alle kanten op en naar een wereld werken waar we werkelijk trots op zijn.”

Het volledige programma is te vinden via de volgende link: https://www.instagram.com/efo.utrecht/

(Aanvulling globalinfo: zie ook Students occupy schools and universities across Europe in climate protest op de website van The Guardian)