Ga naar de inhoud

‘Meeste Nederlanders negatief over liberalisering’

Aan de vooravond van de verkiezingen peilde Maurice de Hond de mening van Nederlanders over privatisering.

2 min leestijd
Placeholder image

Volgens een onderzoek van Maurice de Hond vindt bijna twee derde van de bevolking de liberalisering van overheidsdiensten de laatste 25 jaar een negatieve ontwikkeling. Het onderzoek werd aan de vooravond van de verkiezingen gehouden in opdracht van de SP en zaterdag bekend gemaakt. Slechts 10 procent van de ondervraagden zou positief oordelen over de toegenomen marktwerking en het overdragen van diensten als openbaar vervoer aan particuliere bedrijven.

Volgens een beschrijving van het onderzoek door persbureau Novum, deed De Hond onderzoek onder kiezers van alle partijen. Van de ondervraagden vindt 74 procent het negatief dat door liberalisering niet de mens, maar de winst centraal is komen te staan. Ruim twee derde van de bevolking wenst dat er in de toekomst minder geliberaliseerd en geprivatiseerd wordt. Zelfs 55 procent van de VVD-stemmers – die het meest positief zijn over het bedrijfsleven en marktwerking vindt dat!

De privatisering van de spoorwegen wordt met name genoemd door mensen; 63 procent wil dat die wordt teruggedraaid. Ook meer dan de helft (54 procent) zou willen dat de privatisering van energiebedrijven teniet gedaan wordt. Alleen de liberalisering van de telefoniebedrijven zou volgens 53 procent van de ondervraagden wel geslaagd zijn.

De volledige uitslag kun je hier terugvinden (pdf).

Overigens valt nergens te lezen hoeveel mensen aan het onderzoek hebben deelgenomen. De twee vragen die de ondervraagden voorgelegd kregen waren:
” Als u terugkijkt op de privatiseringen en liberaliseringen bij bijvoorbeeld de energiebedrijven, de taxibranche, de kabel en het bus- en streekvervoer, ziet u dit dan als een positieve ontwikkeling?”
en: “Waarom positief?”

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)