Ga naar de inhoud

Massale Protesten en forum gepland tegen G20 in Zuid-Korea

Progressieve activistische groepen in Korea bereiden grote anti-G20-demonstraties voor in samenwerking met internationale netwerken, voor en tijdens de G20-top die op 11 en 12 november gepland staat.

2 min leestijd
koreag20

 

 

(Origineel artikel op bilaterals.org vertaling globalinfo.nl)

47 Organisaties hebben in september 2010 een gemeenschappelijk koepel gelanceerd om gezamenlijk te kunnen optreden rond thema’s die met de G20 te maken hebben en verzet te bieden tegen hun beleid en doeleinden, waaronder de globalisering van financiële systemen.

Onder de deelnemende organisaties bevindt zich ook de Korean Confederation of Trade Unions (KCTU), de op een na grootste vakbondsfederatie van het land, en de People’s Solidarity for Participatory Democracy, een van de grootste burgerorganisaties van het land.

Ze hebben de week van 6-12 november gekozen als ‘periode van gezamenlijke actie’ waarin ze van plan zijn om de bezwaren te publiceren die ze hebben tegen hoofdonderdelen van de agenda van de G20 en zaken waar het Global Economic Forum mee bezig is geweest.

De progressieve organisaties zullen van 8-10 november een “People’s Summit” houden waarin kritiek op de agenda van de G20 en alternatieven daarvoor op het programma staan. Dit verklaarden medewerkers van de koepel.

De KCTU heeft daarnaast plannen om een serie evenementen te organiseren met internationale arbeidersorganisaties.

Op 9 november zal de KCTU samen met vakbonden uit Brazilië en Zuid-Afrika een bijeenkomst verzorgen met vakbondsleiders uit de G20-landen om die (leiders, vert.) aan te sporen om meer aandacht te besteden aan zaken op het gebied van vakbeweging en sociale thema’s. De ITUC is de grootste internationale arbeidersorganisatie met 176 miljoen leden van 312 vakbonden uit 156 landen. Het heeft elk jaar leidersbijeenkomsten georganiseerd in de landen die gastheer zijn van de G20-top.

Lokale organisaties op het gebied van arbeid en sociaal activisme zullen op 8 november een internationele bijeenkomst beleggen om te bespreken wat de grenzen zijn van vrijhandelsovereenkomsten.

*) Zie ook : Nieuwsbrief People’s G20 Response Preparation Committee, South Korea Newsletter July, 2010