Ga naar de inhoud

Massale demonstratie tegen RWE in Hambach verwacht

Naar verwachting zullen tienduizenden mensen aanstaande weekend naar het bezette, en nu deels ontruimde bos in Hambach, net over de Nederlandse grens bij Kerkrade trekken. Ze steunen de bosbezetters en de andere activisten die eisen dat er een einde gemaakt wordt aan de winning van bruinkool.

2 min leestijd

De oppervlaktemijnbouw heeft een gebied van zo’n 6000 hectare weggeschraapt, en hele dorpen zijn ervoor moeten wijken. Nu wil energiebedrijf RWE aan de gang met een duizend jaar oud bos. Maar dat bos is sinds 6 jaar bezet, om juist te voorkomen dat het platgemaakt wordt. Sinds enkele weken is er een grootschalige politie-operatie gaande en inmiddels zijn alle boomhutten ontruimd. Tijdens de politie-operatie is een journalist om het leven gekomen, de 27-jarige Steffen Meyn.

Meer dan 60 boomhutten zijn ontruimd en gesloopt, en er wordt een hek om het bos gebouwd dat door politie beschermd wordt, in een poging om te voorkomen dat mensen steeds weer het bos binnentrekken.

Er zijn echter tekenen dat het de autoriteiten niet lukt om de boel onder controle te krijgen. Zie dit Duitstalige verslag op telepolis. Mensen maken steeds weer nieuwe boomhutten en maken het de politie moeilijk om op te treden.

Een nieuwe ZAD dreigt (in Frankrijk lukte het ook niet).

Afgelopen zondag waren er ook al meer dan 10.000 mensen op de been voor de wekelijkse ‘wandeling’.

De demonstratie van aanstaande zaterdag wordt door allerlei grote organisaties georganiseerd en er worden tienduizenden deelnemers verwacht, waarvan een deel zich bij de bosbezetters zal proberen te voegen.

Vanuit Nederland gaan ook bussen naar de demonstratie.

En voor wie daar niet in kan of wil; het is vlak over de Nederlandse grens bij Kerkrade.

Meer informatie in het Engels hier

Overigens heeft RWE ook het Nederlandse Essent in handen (en heeft de boel omgedoopt in innogy SE) 

Meer info https://hambachforest.org/