Ga naar de inhoud

Massaal protest tegen nieuwe politiewet Beieren

Afgelopen donderdag 10 mei gingen in München minstens 30.000 mensen de straat op (volgens de politie zelf) om te protesteren tegen ingrijpende hervorming van de politiewet. De regerende CSU wil politie en inlichtingendiensten veel meer bevoegdheden geven. Op 15 mei zal het door de CSU gedomineerde parlement van de deelstaat een besluit nemen.

4 min leestijd

(Door Benjamin Ruß, revoltmag, via indymnedia dld foto Casey Hugelfink cc/flickr vertaling globalinfo.nl ah doe eens een donatie…)

Een artikel op de website van tijdschrift revolt legt uit wat er aan de hand is. Een vertaling van het tweede deel van dat artikel:

Het gaat om het Polizeiaufgabengesetzes (PAG).

Het wetsvoorstel dat in Februari ingediend werd, telt meer dan honderd pagina’s en haalt nogal wat overhoop. Politie mag meelezen met chats en ook meedoen, Het begrip “dreigend gevaar” wordt ingevoerd en zorgt nu al voor hoofdpijn bij juristen. Er mogen drones ingezet worden. De politie kan in de toekomst niet alleen tijdelijk gebiedsverboden (Platzverweis)  uitvaardigen, maar ook  Aufenthaltsgebote, permanente gebiedsverboden (zonder tussenkomst van een rechter, vert.). De lijst met nieuwe bevoegdheden is lang

Het oorspronkelijke wetsontwerp werd in april nog eens uitgebreid met drie voorstellen voor toevoegingen. Daarin wordt voorgesteld dat de politie toestemming krijgt om online computers te doorzoeken en telecommunicatie af te tappen, en post mag bekijken en videobewaking uitvoeren bij journalisten, artsen en medewerkers van sociale hulpdiensten (wat tot nu toe officieel niet toegestaan is, vert.) Het is een aanval op het recht tot bescherming van bronnen en de zwijgplicht. Daar komt bij dat (internet)beveiligingsbedrijven verplicht kunnen worden toegang in te bouwen in hun software en hardware. Op die manier kan een auto of woning probleemloos (en zonder sporen achter te laten) doorzocht worden.

De voorstellen voor de wetswijziging zijn ingediend met als argument dat ze nuttig zouden kunnen zijn in de strijd tegen het zogenaamde “internationale terrorisme”. Kwa vorm lijken ze ze nogal op de Amerikaanse Patriot Act. Het verschil is dat ze niet als een groot pakket ineen zijn ingesteld, maar stukje bij beetje. Eerst als integratiewet, vervolgens als wet tegen ‘mogelijke onruststokers’ (Gefährdergesetz), dan als politiewet (Polizeiaufgabengesetz) en wet op de hulp in de geestelijke gezondheid  (Physisch-Kranke-Hilfe-Gesetz (PKHG)) .

Natuurlijk zullen die wetten niet alleen gebruikt worden tegen “terroristen”. Bovendien wie definieert wat wel en geen terroristen zijn in een land waarin de NSU (groep die lang moorden tegen ‘buitenlanders’ heeft gepleegd, vert.) niet als fascistische terreur wordt beschouwd? Nee, deze wetten zijn allereerst als racistisch te beschouwen. Ze legaliseren het optreden dat tot nu toe ingezet is tegen vluchtelingen, tegen Koerden. Daarmee wordt ook de mogelijkheid geschapen om activiteiten op het gebied van vakbonden, politiek en sociaal engagement te bespioneren en volgens wensen van de overheid te criminaliseren.

Verder betekent de PAG een opheffing van het onderscheid tussen de politie en de geheime dienst, dat vanwege de ervaringen met het fascisme in 1945 een belangrijk uitgangspunt van de politiewetgeving werd. Nu Horst Seehofer de nieuwe landelijke minister van Binnenlandse Zaken en ´Heimat’ (tsk!) is, bestaat het gevaar dat Beieren testgebied wordt voor nationale wetgeving naar dat voorbeeld. Dat liet de minister al weten in de Binnenlandse commissie van de Bondsdag.

Ondertussen is er woedend verzet in de straten van Beieren. De ondertussen tientallen demo’s in steden en dorpen brachten de CSU in een bijna cholerische staat. Een alliantie van vakbonden, ngo’s, politieke partijen, voetbalfans, jeugdorganisaties, natuur- en gegevensbeschermingsorganisaties beschuldigde hen tijdens een parlementair spoeddebat van samen te werken met “constitutionele vijanden” en riep de parlementaire fracties op om afstand te nemen. Op 10 mei wordt een landelijke massademonstratie georganiseerd. De CSU is wellicht in de aanloop naar de verkiezingscampagne in een waar wespennest gestapt. In ieder geval is de landelijke solidariteit met de Beierse protesten tegen de politiewet van groot belang.

Tot zover de vertaling. Beelden van de demonstratie vind je hieronder
—————

{youtube}W_VIhiYPMo8{/youtube}

Die Partei was ook op de demonstratie aanwezig

{youtube}Ew8DzTCVFNY{/youtube}