Ga naar de inhoud

Mapuches willen geen fracking door Shell en Exxon

Zowaar een uitgebreid item op tv over de wandaden van Shell op inheems grondgebied in Argentinië

3 min leestijd

(Door globalinfo, die blut is maar daar kunt u wat aan doen! Foto: La Tabacalera de Lavapies cc/flickr)

Vandaag is de aandeelhoudersvergadering van Shell, een van de grootste klimaatmisdadigers op deze aardbol. Ter gelegenheid daarvan was een vertegenwoordiger van de Mapuches, inheemse bewoners van het zuiden van Latijns Amerika, naar Nederland gertrokken om duidelijk te maken dat ze geen zin hebben in hun ontginningen. Het betreft ook nog eens fracking, een zeer vervuilende vorm van gaswinning.

Een Vandaag maakte een reportage, waarin de vertegenwoordiger van de Mapuches, Gilberto Huilipan, wordt gevolgd terwijl hij met een advocaat op bezoek probeert te gaan bij Shell op het hoofdkantoor in Den Haag (hij komt niet verder dan de kantine).

Een woordvoerder van Shell verdedigt vervolgens de operatie in Argentinië, met de bekende riedel dat het zo goed zou zijn voor de Argentijnse economie. Bovendien woont er volgens hem ‘bijna niemand’ in het gebied en zouden ze uitstekend contact met de bewoners hebben.

De Mapuches eisen dat Shell vertrekt. In het gebied, Vaca Muerta (Spaans voor ‘dode koe’) zijn trouwens verschillende consortia actief, daarvoor is het gebied in percelen opgedeeld zodat alle oliemultinationals toe kunnen slaan. Ook Exxon, Total en Chevron en anderen zijn er bezig.

In de tv-uitzending werd overigens niets bericht over de al bestaande strijd in het gebied. Groepen van inheemse bewoners en ander activisten verzetten zich al jaren tegen de multinationals in hun gebied. De repressie tegen hen is hevig. Zie bijvoorbeeld dit overzicht uit 2014. Vorig jaar heeft een VN-commissie daar een rapport over uitgebracht.

Waar in de uitzending wel melding van werd gemaakt is het verbijsterende feit dat de huidige minister van Energiezaken in het Argentijnse kabinet, Juan Jose Aranguren, zelf afkomstig is van Shell. Een van de eerste maatregelen nadat de man minister werd in de regering van de hardcore neoliberaal Macri, was het verhogen van de prijzen voor water, gas en elektriciteit door staatssubsidies weg te nemen. De man bezet ook voor 16 miljoen dollar aan aandelen van Shell.

Mapuche-vertegenwoordiger Huilipan was in de uitzending helder over de houding die de bevolking inneemt: “We gaan de machines tegenhouden en de arbeiders vragen om weg te gaan. Wij hebben geen conflict met de arbeiders maar met Shell. De arbeiders snappen dat dit een strijd is van arm tegen arm. Zij zullen vertrekken.”

De uitzending is hier met meer informatie terug te zien. En hieronder ingebed…