Ga naar de inhoud

Madrid morgen: Omsingeling/bezetting parlement

25S, is het codewoord dat al maanden rondzingt. Er wordt opgeroepen om massaal het parlement in Madrid ’te occupy-en’. Autoriteiten reageren uiterst gespannen op de voorbereidingen, en we kunnen er dan ook niet gerust op zijn dat er geen ernstige repressie tegen de demonstranten ingezet zal worden. Update: een soort liveblog vind je hier plus een live stream

(Duits) overzicht van de gebeurtenissen van dinsdag

2 min leestijd
25s

Tijdens de laatste grote manifestaties op 15 september (links halverwege het bericht dat grotendeels over acties in Portugal gaat) werden mensen gearresteerd die met een spandoek voor 25S opriepen. Ook heeft politie openbaar aangekondigde voorbereidingsvergaderingen omsingeld en de aanwezigen gedwongen hun ID af te geven. (filmpje van zo’n politie-actie)

Zoals gebruikelijk wordt er ook in vele andere steden gemobiliseerd voor acties en demonstraties

 

Daar valt te lezen dat er ook in Amsterdam een openbare (plein)vergadering is uitgeroepen (19:00 uur Dam, http://dutchrevolution.blogspot.nl/)

 

Meer achtergrond over de actie.

Illustraties http://vocesconfutura.tumblr.com/

http://occupybankia.tumblr.com/
http://prop25s.tumblr.com
http://yovoy25s.wordpress.com/material-para-difusion

Website algemene Coördinatie

 

photocall_button2Wat er op de 25e precies gat gebeuren en hoe massaal het wordt, is nogal onduidelijk. Er worden allerlei oproepen gedaan, onder andere om massaal richting parlement te frisbee-en. De regering heeft aangekondigd dat ze informatie hebben dat ook fascistische groepen zich onder de demonstranten zullen mengen (om voor te bereiden op inzet van zware middelen?).

 

Het officiële programma is in Madrid als volgt:

 

  • 12h: Bienvenida en Plaza de España y Atocha (esquina con Paseo del Prado).

  • 14h: Comidas populares en Plaza de España y en Paseo del Prado.

  • 16h: Charlas informativas sobre la acción en Plaza de España y Paseo del Prado

  • 17.30: Marchas desde Plaza de España a Sol y desde Paseo del Prado a Neptuno y Cibeles.

  • 18h: Rodeamos el Congreso (o, bueno, más bien: rodeamos el perímetro policial).

Vrij vertaald: eerst bijeenkomsten met praatjes en gemeenschappelijke maaltijden op andere pleinen, dan om 17.30 optrekken en vanaf 18.00 omsingeling van het parlement (of beter gezegd: omsingeling van de politieafzetting daaromheen). In reacties is voorgesteld het programma voort te zetten met punten als: 18.30 doorbreken politielinies en bezetten parlement.

 In een manifest is te lezen wat de inzet is. De democratie wordt nu gegijzeld door bedrijven en internationale instellingen, de actie is bedoeld om de democratie te bevrijden. En op de voorpagina zijn allerhande aanwijzingen te lezen voor de demonstranten in geval de politie ze zal proberen te verdrijven (inhaken, gaan zitten etc.). In veel oproepen, oa. op posters wordt gemeld dat de omsingel pas opgeheven wordt als de parlementsleden de hoed gepakt hebben en het aloude ‘que se vayan todos’ (laat ze allemaal opkrassen) van de Argentijnse opstand van 2001 klinkt weer alom…