Ga naar de inhoud

Ma 9 okt: info over Wereldbankconferentie 16-17 okt A’dam

Op 16 en 17 oktober organiseert de Wereldbank samen met de bedrijven Shell en ABN-Amro een grote conferentie in hartje Amsterdam. Activisten zullen voor de deur protestacties houden.

2 min leestijd
Placeholder image

Protest tegen klimaatwitwasconferentie 16-17 oktober Amsterdam

Het onderwerp van de conferentie is klimaatverandering en hoe ‘de markt ingezet kan worden’. De officiële titel van de conferentie is “make markets work for climate” (zie: website). Het gaat hier echter vooral om een pr-operatie, die de bedrijven en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatramp schoon moet wassen en de suggestie moet helpen verspreiden dat ze zich hierover zorgen maken . In werkelijkheid veranderen ze hun praktijk niet of nauwelijks en proberen ze nieuwe slaatjes te slaan uit de problemen die ze zelf veroorzaakt hebben (kernenergie, co2-emissiehandel).

De Wereldbank is een van de belangrijkste motoren om landen te dwingen hun economie in neoliberale richting te veranderen en roofbouw te plegen op hun fossiele brandstoffen en natuurvoorraad. Over de rol van een bedrijf als Shell bij het veroorzaken van broeikasgas hoeven we het niet eens te hebben. En de ABN-Amro, een van de grootste banken in de wereld, stopt z’n geld in de meest vervuilende projecten. Dat deze instellingen nu samen met een oplossing pretenderen te komen, is te gek voor woorden. ‘De markt’ is hier het probleem, niet de oplossing. De Wereldbank en de aanwezige multinationals kunnen het best ophouden met hun werkzaamheden, als ze een positieve bijdrage willen leveren.

Bij de invoering van emissiehandel hebben Westerse landen en bedrijven gratis ‘credits’ gekregen, gebaseerd op hun uitstoot in het verleden. Daar
mogen ze nu mee gaan handelen. In plaats van te worden ‘bestraft’ voor hun vervuiling, worden ze er dus voor beloond. Dat is de wereld op zijn kop. En dan te bedenken dat er tot nu toe door emissiehandel geen ton broeikasgas minder is uitgestoten.

Demonstranten zullen de conferentie aangrijpen om te protesteren en kritiek te uiten. Op maandag 16 oktober om 14.00 uur begint een openbare ’teach in’ voor het conferentiecentrum (theater Tuschinski in Amsterdam). Daar zal informatie verstrekt worden over de praktijken van de instellingen die binnen bijeenkomen, over de farce van emissiehandel en over ‘greenwashing’ strategieën. Bovendien zal dan een mobiele tentoonstelling onthuld worden. De acties worden mede georganiseerd door de organisaties ASEED en XminY Solidariteitsfonds.

Op de maandag voorafgaand aan de conferentie en de acties (maandag 9 oktober) wordt bovendien een informatiebijeenkomst georganiseerd over de problematiek in het wekelijkse broeinest-programma (link): Plantage doklaan 10-12 Amsterdam, beginnend om 20.00 uur.

Meer informatie over acties volgt.

Aseed/XminY
aseed.net

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door XminY/Aseed.)