Ga naar de inhoud

Loi Travail: 23 Juni in Frankrijk

Ondanks verboden en repressie, zijn wederom vele duizenden de straat opgekomen om zich te blijven verzetten tegen de arbeidswethervorming van de regering Valls.

2 min leestijd

(Zie eerdere berichten over het verzet tegen de ‘Loi Travail’ hier)

Voor het eerst sinds de jaren 1950 dreigde een vakbondsdemonstratie verboden te worden verklaard. Grote vakbonden als de CGT en FO hadden al verklaard zich niet bij het verbod neer te zullen leggen, waarna toch wat werd toegestaan (eerst een manifestatie, zonder lopen dis, toen een korte tocht langs een andere route, in Parijs dan.

vanuit radikalere hoek kwam kritiek omdat de vakbonden de inperking van hun demonstratierecht leken te hebben geaccepteerd. (‘Geen demonstratie maar een dierentuin’, was een van de borden op de demo). Niet alleen was er een belachelijke korte route opgelegd, maar ook werd iedereen gefouilleerd voor hij of zij mocht deelnemen (en alles om je te beschermen tegen politiegeweld, zoals een helm, was verboden).  Er kwamen in Parijs tussen de 20.000 (volgens overheid) en 60.000 (vakbonden) mensen op de been, vergezeld van 2000 man politie. In totaal, zouden volgens vakbond CGT in heel frankrijk wederom 200.000 mensen de straat op zijn gegaan. (Er waren ook in een aantal andere steden, waaronder Bordeaux, Marseille, Toulouse en en Lyon, demonstraties). En zie hier (facebookfilmpje) de indrukwekkende havenarbeiders in Le Havre

Tijdens de demonstratie in Parijs waren – voor het eerst sinds lange tijd – geen vernielingen of botsingen met de politie. Desondanks werden meer dan 100 mensen gearresteerd, waaronder journalisten van het hier vaak gebruikte moedige persbureau Taranis.  Dat zal niet toevallig zijn geweest. Veel arrestaties waren wegens het meevoeren van beschermende spullen, en de ordedienst van de vakbonden wordt nu bekritiseerd hier aan meegewerkt te hebben.

Na afloop van de officiele demonstratie waren er weer meerdere traditionale ‘manif sauvages’ (niet aangemeldde demonstraties) die meteen fel belaagd werden door de politie. Naar verluidt is een demonstrant zwaar gewond afgevoerd, die door meerdere ME-ers hard in elkaar geslagen is. De demonstranten belaagden onder meer het kantoor van de ‘gele’ vakbond CFDT. (bron)

cfdt

Zie ook de draad van de liveblog van Liberation

Zwartrode spoorwegstakers: http://leraildechaine.org/

Volgende moment wordt dinsdag 28 juni, als de senaat over de hervormingen debatteert.

———–

Aanvulling: meest recente filmpje (van ‘manif sauvage’) van taranis:

{youtube}lGq4VEDp6jc{/youtube}