Ga naar de inhoud

Lobbyfirma ontwikkelt plan om Occupy Wall Street te ondermijnen

De Amerikaanse zender MSNBC kon de hand leggen op een memo van de lobbyfirma Clark Lytle Geduldig & Cranford (CLGC). Deze stelt haar klant, de American Bankers Association (ABA), een plan voor om Occupy Wall Street (OWS) te ondermijnen. Occupy Wall Street, dat ironisch genoeg strijdt tegen de invloed van het bedrijfsleven op de politiek.

6 min leestijd
Placeholder image

(Dit artikel verscheen origineel op de website DeWereldMorgen)

Wall Street, OWS, Tea Party en bonussen

De memo, die je onderaan kan downloaden, is waarschijnlijk slechts één van de meerdere voorstellen die zullen circuleren om OWS in diskrediet te brengen. CLGC waarschuwt ABA voor het feit dat de Democraten de groeiende en in toenemende mate georganiseerde OWS-beweging lijken te omarmen. Dit zou winst in de weg staan voor de Republikeinen tijdens de verkiezingen voor het Congres en het presidentschap volgend jaar.

Het opnemen van “extreme standpunten en bewegingen” zou de basisopkomst van kiezers doen toenemen, waarschuwt CLGC. Dit zou niet enkel op korte termijn een politiek ongemak betekenen voor de aan Wall Street gelieerde bedrijven. “Als men toestaat dat het belasteren van de toonaangevende bedrijven in deze sector de onbetwiste kern van de Democratische campagne wordt, heeft dit potentieel zeer langdurige politieke, beleidsmatige en financiële effecten op de bedrijven die zich in het midden van de roos [sic, bullseye] bevinden,” lezen we in de memo.

Dat de Democratische Partij of zelfs president Obama campagne zouden kunnen voeren tegen Wall Street, zou niet als een verrassing moeten komen, schrijft het bedrijf. “Men dient zich ernstigere zorgen te maken dat de Republikeinen niet langer de bedrijven op Wall Street verdedigen – en zich eveneens tegen hen zouden beginnen verzetten.”

Volgens CLGC bevinden bekende bedrijven op Wall Street zich op het knooppunt waar het “vertoornde populisme” van OWS-demonstranten en de Tea Party elkaar overlappen. “Zowel radicaal links als radicaal rechts kanaliseren een wijdere frustratie over de staat van de economie en delen een gezamenlijke woede over het Troubled Asset Relief Program en andere reddingsoperaties,” stellen ze vast. “Deze combinatie is potentieel explosief later dit jaar wanneer de media de volgende ronde van bonussen verslaat en deze in contrast zet met de verhalen van miljoenen Amerikanen die het met minder moeten stellen tijdens de komende feestdagen,” waarschuwt het bedrijf.

OWS is een georganiseerde concurrent

“Het mag dan gemakkelijk zijn om OWS af te doen als een groep crapuleuze demonstranten, ze hebben echter aangetoond dat ze eerder moeten worden behandeld als een georganiseerde concurrent, die zeer wendbaar is en in staat om met de media te werken, harmonieus samen te werken met derden en functionarissen naar hun pijpen te doen dansen.”

Om de dreiging van OWS te counteren heeft het bedrijf een plan uitgedacht. De hoekstenen hiervan zijn een enquête in minstens acht staten die beslissend zijn voor de Republikeinen tijdens de verkiezingen van 2012, een onderzoek naar de oppositie (in het bijzonder OWS), een gerichte opvolging van de sociale media, het plannen van een coalitie en het promoten van een creatieve positioneringsstrategie. De staten, die geënquêteerd dienen te worden betreffende de Republikeinse verkiezingscampagne, zijn swing states maar ook de staat Nevada die het “ground zero” is van de hypotheekcrisis, schrijft CLGC.

Volgens GLGC draagt OWS veel van de kenmerken van een goed gefinancierde beweging en het wijst op de speculaties in de pers over banden van de beweging met George Soros (Amerikaans zakenman, belegger en filantroop, nvdr) en anderen. “Het is van vitaal belang om te begrijpen wie het financiert, wat hun achtergronden en motieven zijn,” schrijft GLGC. “Als we kunnen aantonen dat ze dezelfde cynische motivatie hebben als een politieke tegenstander, zal dat hun geloofwaardigheid ernstig ondermijnen,” concludeert GLGC. “Een belangrijke strategische doelstelling zal uiteindelijk zijn eender welk bewijs van bedrog vanwege de andere kant naar voren te brengen.”

Dit onderzoek dient meteen ook om negatieve verhalen met een grote impact over OWS te construeren voor gebruik in de media en om de geldschieters achter de beweging te ontmaskeren, lezen we. Hiertoe zou dan een uitgebreid mediaonderzoek gevoerd worden naar OWS en zijn leiders en zouden hun achtergronden uitgespit worden op zoek naar elementen om hen in diskrediet te brengen.

Proactieve strategie ontwikkelen

De transparantie van socialenetwerkplatformen biedt een excellente mogelijkheid om te anticiperen op toekomstige OWS-tactieken en boodschappen, vindt GLGC, en om de extreme taal te identificeren die OWS’ meest vurige supporters op gespannen voet plaatst met de hoofdstroom van Amerikanen. Deze platformen zouden dan niet zozeer de plaats zijn om direct de strijd aan te gaan met OWS-sympathisanten, maar zouden politieke inlichtingen verschaffen om de trends binnen OWS te identificeren en informatie te verschaffen waardoor er snel kan opgetreden worden wanneer een OWS-campagne operationeel wordt.

Volgens CLGC zijn bedrijven, die direct in het vizier van OWS staan, niet het best geplaatst om woordvoerder te zijn voor hun eigen zaak. Een grote uitdaging is dan ook te tonen dat deze bedrijven nog steeds politieke macht hebben en dat hen een politiek doelwit maken een hoge politieke kost met zich mee zal brengen. Daarvoor zou GLGC een rapport opstellen waarin traditionele en niet-traditionele bondgenoten, intellectuele steun en economisch belangrijke, politieke “voetafdrukken”, die uiteindelijk de basis kunnen vormen voor een brede coalitie tegen OWS, zouden worden geïdentificeerd. Een coalitie die dan de boodschap van Wall Street kan uitdragen en supporters mobiliseren.

Hoewel het nog niet duidelijk is in hoeverre betaalde advertenties nodig zijn, zullen de kosten en het bereik hiervan een strategisch voordeel opleveren in de strijd tegen een grassroots beweging als OWS, deelde CLGC de ABA mee. “De sleutel is om de verzamelde informatie te gebruiken om een hard aankomende, overtuigende creativiteit te ontwikkelen die massa’s kan bewegen, de boodschap van OWS kan bestrijden en bescherming kan bieden aan politieke figuren die de industrie willen beschermen,” lezen we. En dit liefst zo snel mogelijk.

GLGC meldt in haar memo dat ze deze strategische campagne tegen OWS binnen zestig dagen kan ontwikkelen. Volgens GLGC kan deze een scala van effectieve antwoorden bieden indien de trend van de Democraten om de verzuchtingen van OWS op te nemen, zich doorzet. Dit tegen de prijs van een luttele 850.000 dollar.

Bedrijf heeft banden met voorzitter Huis van Afgevaardigden

ABA deelde MSNBC mee de memo inderdaad ontvangen te hebben, maar er niet om gevraagd te hebben en niet op het aanbod in te willen gaan. CLGC heeft tot op heden nog niet geantwoord op vragen van de zender. Twee van de ondertekenaars van de memo hebben in het verleden gewerkt voor de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, een Republikein uit de staat Ohio. Andere medewerkers van GLGC hebben ook nauwe banden met deze Republikein.

Gecontacteerd over deze zaak weigerde echter ook de woordvoerder van Boehner commentaar te leveren aan MSNBC. Op de karakterisering van de Republikeinen als de verdedigers van Wall Street reageerde hij echter wel: “Ik heb begrepen dat president Obama de grootste ontvanger is van donaties van Wall Street,” zei hij.

Anita Dunn, adviseur voor de campagne van president Obama, reageerde hierop door te stellen dat de herverkiezingscampagne van Obama gefinancierd wordt door de bijdragen van kleine donoren. Ze verwierp de suggestie dat de president nauwe banden zou hebben met Wall Street door erop te wijzen dat hij al financiële hervormingen heeft doorgevoerd.

Zie het oorspronkelijke memo hier als pdf.