Ga naar de inhoud

Lichaam Santiago Maldonado gevonden

De familie van de verdwenen Argentijnse activist Santiago Maldonado heeft een verklaring uitgegeven dat een lichaam dat in de rivier Chubut is gevonden, dat van Santiago is. In de verklaring wordt ook gevraagd om niet te stoppen met druk uitoefenen op de autoriteiten om de waarheid te achterhalen.

1 min leestijd

In de verklaring wordt gemeld dat nog geen uitsluitsel gegeven kan worden over de toedracht. Ze hebben zo snel nog geen onderzoek kunnen doen naar sporen op dat lichaam die zouden kunnen verklaren wat er met hem gebeurd is.

De laatste keer dat Santiago levend gezien is, was toen hij op 1 augustus gearresteerd werd door politie die aan het optreden was tegen actievoerende lokale inheemse bewoners (zie oa hier ). In het gebied leveren oorspronkelijke inheemse bewoners (Mapuches) strijd tegen houtkapbedrijven en multinationals (waaronder met name Benneton) die hun land en leefgebied massaal inpikken.

Sinds de verdwijning van Santiago op 1 augustus zijn er talloze grote demonstraties geweest en acties om de terugkeer van Santiago Maldonado te eisen. Zie eerder bericht hier

Demonstraties in Argentinie waren ook zo groot en fel omdat de verdwijning van Santiago meteen deed denken aan de gruwelijke jaren ‘70 toen tenminste 30.000 mensen door het militaire regime vermoord werden, waarvan ook velen ‘verdwenen’ zijn.

De familie vraag in haar verklaring om niet te stoppen met dergelijke druk uit te oefenen. Het gaat er nu nog steeds om te weten wat de autoriteiten uitgespookt hebben.

Bron: weblog familie Santiago.