Ga naar de inhoud

Lessen van studentenprotesten uit Zagreb

Maandag 1 november 19:30: Films en Discussie in Utrecht- lessen van de universiteitsbezettingen in Zagreb: Bezetten, overrompelen. Maar wat dan?

1 min leestijd
zagreb

Studenten van de Universiteit van Zagreb (Kroatië) zullen hun strijd en acties presenteren. Kroatische studenten zijn sinds 2008 in gevecht geweest voor vrij publiek hoger onderwijs op alle niveaus. Gedurende deze strijd hebben ze twee grootschalige bezettingen georganiseerd in meer dan twintig faculteiten en universiteiten, en vele andere activiteiten en acties. Wij zullen films vertonen en een open discussie houden: hoe werden deze bezettingen georganiseerd? Wat waren de doelen? Waarom besloten ze zich te organiseren in de vorm van directe democratische manier zonder leiders. Wij hebben twee Kroatische gastsprekers van deze beweging uitgenodigd om meer te vertellen.

Deze Kroatische studentenbeweging is gebaseerd op niet-hiërarchische en directe democratische organisatie, De studentenacties zijn niet alleen uit zorg over hoger onderwijs, ze steunen ook arbeidersstakingen en protesten en proberen ideeën te verspreiden over directe democratie en zelfbeheer in alle delen van de maatschappij. Ze zijn een van de belangrijkste opponenten van neoliberalisme in Kroatië geworden, evenals een van de sterkste krachten voor sociale verandering.

Maandag 1 november, 19:30 uur
Boekhandel Rooie Rat
Oudegracht 65, Utrecht
Kritische Studenten Utrecht