Ga naar de inhoud

Lessen uit Lützerath

Het bezette dorpje aan de rand van de bruinkool in Noordrijn Westfalen is afgelopen weekend definitief ontruimd. Dat ging, ondanks de aanwezigheid van 35.000 tegenstanders, nog tamelijk snel. En dat terwijl zelfs de burgemeester van Berlijn had opgeroepen om er heen te gaan om het dorp te verdedigen. Wat hebben we hiervan kunnen leren?

3 min leestijd

We hebben Professor Zwavelbuik gevraagd om haar licht op deze ingewikkelde materie te schijnen.

Allereerst: slecht weer is je vriend. Zouden die agenten nu zo goed betaald worden dat ze zich dagenlang zo laten vernederen? Of ‘doen ze gewoon hun werk’ en is dat argument in de Duitse context wel verkoopbaar?

{youtube}_nENxFk-G-g{/youtube}

Ten tweede: Je denkt misschien dat die partijen eenmaal aan de macht jou en je beweging en de hele zaak wel weer zullen verraden om aan de macht te blijven en de baantjes te kunnen verdelen, maar dat is niet altijd zo. Neem nou Berlijn. Daar regeert een ‘kneiterlinkse’ coalitie (Groenen, SPD en Die Linke) waarvan de eerste twee zo rechts zijn dat er niets uitkomt en de laatste zo verdeeld is dat die onder de 10% dreigt te zakken. Maar: op zondag 12 februari vinden er verkiezingen plaats in Berlijn (want de vorige verkiezingen op 21 september 2021 waren dermate chaotisch verlopen dat ze ongeldig verklaard werden en nu dus overnieuw gedaan worden). Daarom hing de hele stad vol met affiches van de partijen, veelal met daarop een foto met het hoofd van de leider. Mooi dat die ineens allemaal, inclusef brugemeester en SPD-opperhoofd Franziska Giffey opriepen om naar het prachtige dorpje te trekken om dat te helpen verdedigen. giffeyx 0 360x480

Er vonden heel wat acties bij en tegen kantoren van de Groene Partij plaats, overigens, waaronder een bezetting van het bureau van en bij allerlei partijkanteoren en banken werden de ruiten ingegooid en/of de gevel van leuzen voorzien.
In Dusseldorf werd de partijcentrale (van de groenen) bezet en door de politie ontruimd. Zo weten we weer wie ook alweer aan wiens kant staat

Ook werden bijvoorbeeld 25 auto’s van megapakkjesbezorgdienst Amazon in de hens gestoken.

Ten derde dat ‘geweldloos verzet’ makkelijker gezegd dan gedaan is. Ook nu blijkt weer dat je tegenover een overweldigende staatsmacht inventiever moet zijn, en liefst ook tactische diverser, dan het uitvaardigen van rituele oproepen tot geweldloosheid. “Leidzaam staatsgeweld ondergaan is geen alternatief,” zoals de leus luidt die ooit school maakte in de beweging tegen onnodig gelik naar boven. Ook boomhutten en tunnels en lock ons hebben maar een beperkte houdbaarheidsdatum als ze niet onderdeel zijn van een wendbare militante beweging die de staatsdienaren met andere middelen van repliek dient.

Ook de kansloze tv-ploeg van pownews is huilie huilie gaan doen bij de politie.

Maar een verloren slag is nog geen verloren strijd, zoals alle activisten weten. Vandaag, 17 januari was de eigenlijke dag X en de strijd gaat door. Er staan in het landschap nog duizend waterpompen en RWE zit overal. Dat gaan ze nog voelen.

89465

De enorme hapkraan is inmiddels al bezet
Overal zijn nu acties en blokkades. Hup de actievoerders! Lützerath is overal!

Meer over acties en arrestanten hier https://nitter.lacontrevoie.fr/Gegenangriff1
en op twitter (enzo)