Ga naar de inhoud

Leidse solidariteitsactie met stakende Gorillas-riders in Berlijn

Tien activisten van diverse organisaties voerden vanavond actie bij het Gorillas-depot aan de Haarlemmerstraat in Leiden. Daarmee wilden we niet alleen de nieuwe Radical Riders-vakbond onder de aandacht brengen bij de riders, maar ook solidariteit tonen met de Gorillas-riders in Berlijn die momenteel massaal in staking zijn.

3 min leestijd

(Door Eric Krebbers Bron: website doorbraak.eu)

Met veel van de riders die af en aan reden, maakten we kort een praatje en we overhandigden hen een flyer. De reacties waren over het algemeen positief. Ons spandoek trok veel bekijks en veel voorbijgangers wilden ook wel een flyer. We deelden er uiteindelijk zo’n 125 uit.

De manager van het depot kwam naar buiten en hing het pr-verhaal op dat bij Gorillas in de Benelux alles wel goed geregeld was. En dat als er een rider met problemen was, we die gerust naar hem toe konden sturen. Verder vroeg hij ook of we ons spandoek wilden oprollen omdat het voor negatieve aandacht zou zorgen. Maar dat hebben we natuurlijk niet gedaan.

Gorillas is een relatief nieuwe bezorgdienst die ermee adverteert dat ze je boodschappen binnen tien minuten bij je zullen afleveren. Vanzelfsprekend garandeert dat model een race tegen de klok en een enorme stress bij de order-pickers en bezorgers.

In Berlijn zijn afgelopen vrijdag, na een lange voorgeschiedenis van strijd, een heleboel riders van Gorillas in een onbeperkte staking gegaan. Ze eisen op tijd en volledig betaalde lonen, regelmatige diensten die rekening houden met de wettelijk verplichte rusttijd van 11 uur, meer personeel en veiliger werkomstandigheden.

Nederlandstalige voorkant van de flyer.

De directie reageerde met het sturen van beveiligers en het massaal ontslaan van riders. De staking zou namelijk illegaal zijn, aldus het bedrijf. Volgens de wet zouden stakingen alleen toegestaan zijn in de strijd voor een betere CAO, en dan alleen nog als een officiële vakbond ze organiseert. De riders roepen nu op om Gorillas te boycotten. Gisteren was er in Berlijn een grote solidariteitsactie bij het kantoor van Gorillas (zie de tweets onderaan).

Daar wilden we vandaag in Leiden bij aansluiten. Na ongeveer een uur bij Gorillas zijn we in groepjes verder het centrum van Leiden ingegaan om flyers te geven en in gesprek te gaan met riders bij andere bedrijven. We zullen de komende tijd verder gaan met de acties en het steunen van de opbouw van een Leidse Radical Riders-afdeling.

Eric Krebbers

Engelstalige achterkant..
Nog even doorgegaan in het donker.